Lydopptak og lydkompresjon/lydforbedringer

De fleste PC-er i dag som kan spille av lyd har en eller annen form for lydkompresjon installert. Nå snakker jeg ikke om mp3 og komprimeringa av lydfiler, men komprimering av selve lyden. Veldig enkelt fortalt består dette i at volumet blir løftet i se svakeste partiene og dempet i de sterkeste partiene i det man tilstreber et jevnt nivå på lydvolumet gjennom hele avspillingen.

Dette kan nok passe på moderne poppmusikk, men når man spiller av lyd tatt opp i naturen vil resultatet lett bli katastrofalt. La oss si at et fugl synger en kraftig strofe hvert femte sekund. I mellom er det ingen annen lyd enn bakgrunnstøy (eventuelt elektronisk støy fra opptaksutstyret hvis det ikke er noen annen lyd enn fuglen). Lydkompressoren oppdager da at det er et stille parti mellom to strofer fra fuglen og skrur derfor opp volumet kraftig for at du skal høre lydene i dette stille partiet. Så hvis det er litt vindsus i trærne vil den være veldig lav mens fuglen synger for plutselig å «storme» til når sangstrofen opphører. Resultatet blir elendig.

Av denne grunn er det som regel mulig å slå av sånne såkalte «lydforbedringer» på PC-en, og det kan bare anbefales å gjøre (selv om du hører på musikk). Navnet på komprimeringsfunksjonen varierer veldig fra PC til PC, men stort sett fremgår det på en eller annen måte at dette er en funksjon som er der for å forbedre lyden. Slå det av er mitt tråd. Tenk på det på denne måten: Her sitter det lydteknikere og og bruker all sin erfaring på å lage lyden i et opptak slik at den skal gi best mulig lytteopplevelse for lytteren. Så installerer altså PC-produsenten diverse programvare som skal fikse det slik at det blir bedre enn det lydteknikeren kan få det til. Det er selvfølgelig bare tøv og for lydopptak fra naturen som du finner en del av her er resultatet intet mindre enn katastrofalt. Jeg holdt på å levere tilbake en PC til flere titalls tusen kroner fordi jeg trodde lydkortet måtte være ødelagt. Det var før jeg fant ut hvordan jeg kunne slå av dette makkverket de kaller «lydforbedringer».

En bortgjemt avkrok i interverset