Nattlig drama

Å spore dyr synes jeg er artig, og når man bor så nært skogen som her, så er det jo bare snakk om å gå noen får minutter før man møter på det første sporet. Her er flust med dyr i skogen, elg, rådyr, rev, hare, ekorn og forskjellige mus. Det har også hendt at jeg har sett spor etter mink og mår i skogen rett i nærheten.

Å spore et dyr er mer enn å bare gå langs en sti eller vei og registrere et spor her og et annet spor der. Det kaller jeg observasjoner. Nei sporing, da finner man et spor, og så tar man seg til å følge sporet i terrenget, finner ut hvor dyret har gått og hva det har gjort. Og i dag leitet jeg opp et revespor og begynte å forfølge det. En ting som er lurt å merke seg er at det som regel er lurere å gå bakover i sporet (bakspore) en framover (framspore). Det er to grunner til det. For det første er det stor mulighet for å forstyrre dyret hvis man framsporer, og er det full vinter og dyp snø kan det tære på kreftene for dyret man sporer. Et dyr som blir skremt i perioden det er aktivt flykter også kanskje vekk fra området det kan finne mat for i stedet å gjemme seg for forfølgeren. Er det mye snø vil selve flukten også tære på kreftene. Den andre grunnen til å bakspore i stedet for å framspore er at hvis du går bakover i sporet er du sikker på at det du finner ut er hva dyret har gjort før du kom, altså mens det var uforstyrret (av deg). Det er jo det som er spennende å finne ut, ikke hvor fort det sprang når du skremte det. Skal man prøve å få sett dyret kan man framspore, men det er etter min erfaring ikke særlig effektiv framgangsmåte. Dyret er alt for opptatt av om noen følger etter det og vil antakelig oppdage deg lenge før du oppdager det og så flykte eller gjemme seg.

Rådyr? Rev? Slik sporet framstår her kan det være både rådyr og rev.
Skoen min er 35 cm lang, så dyret har en skrittlengde på ca. 70 cm. Det (~60-90 cm) er vanlig for rev i rolig trav som er den vanligste gangarten for rev, men det er også vanlig skrittlengde for et rådyr som går.
Dette derimot, det er ikke fra et rådyr. Jeg har funnet et revespor.
Sporing kan være utfordrende i det man må både krype og kravle i ulendt terreng for å følge sporene. Dette gjelder spesielt for rev og hare. under busker, over stokk og stein. Er det snø på trærne kan det fort bli kaldt i nakken. Og er det i tillegg vått som i dag, så kan det bli en rimelig våt fornøyelse. Men artig allikevel. Man tenker ikke så mye på sånt når man er opptatt med å følge reven i dens gjøremål.
Her har reven ligget og hvilt seg med god utsikt nedover lia.

Men så…

Hva har skjedd her da?
Blod og masse spor.

Selv om jeg leter og studerer spor i nesten tre kvarter klarer jeg ikke å finne noen fotspor etter andre dyr.

Men jeg finner hår fra det jeg gjetter på er et ekorn. Det kan jo godt stemme med mangel på spor, for da har det mest sannsynlig kommet ned langs en av trestammene. Jeg fant til og med en trestamme der det kunne tenkes at det hadde kommet et ekorn.
Størrelsen på det største blodsporet kan også tyde på ekorn. Jeg fant et annet sted hvor reven antakelig hadde tatt ei mus, men da ble det bare en liten rød flekk på ett eneste sted i snøen. Flekken på bildet er vel kanskje 10 cm x 7 cm. Og her var det blod flere steder, så høyst sannsynlig et større bytte enn ei lita mus.

Så jeg gjetter altså på at reven fikk seg ei ekornsteik her i natt (i tillegg til ei lita musesteik bare et par titals meter unna). Det var vel kanskje derfor den hadde tatt seg råd til ei lita middagshvil etterpå?

På min vei videre fant jeg også ei liggegrop etter et rådyr. I tillegg til masse rådyrspor da.

Liggegrop etter rådyr.

Jeg så altså ingen dyr, men ble allikevel vitne til et lite drama som skjede i natt. At det skjedde i natt vet jeg fordi det snødde i går, og disse sporene var ikke dekket av snø.