Friluftslivets vuggesang og vekkeklokke — og et villdyr som brøler ut i natten

Noe av det triveligste jeg vet med å overnatte ute, det er å ligge tørt og lunt i soveposen mens regnet trommer ned på taket rett over hodet på meg. Det er vuggesang for meg, beroligende og søvndyssende. Og det lukker meg inne i et lite rom vekke fra elementene som herjer bare få centimeter fra der jeg ligger. Hør på dette lydklippet som ble tatt opp i natt der jeg overnattet under presenningen som vist i bildet nedenfor:

Friluftslivets vuggesang
Soveplassen i hagen rigget for regnværet som var i natt. Forleden natt kom det forresten tre grevlinger rett forbi senga, den ene kom til og med springene under senga. Dette må kunne kalles kortreiste naturopplevelser og friluftsliv. Grevlingene har forresten vært der hver natt jeg har overnattet ute, men ikke i natt når det regnet så mye. Piggsvinet har også vært innom flere ganger.

Om morgenen var det blitt oppholdsvær. Siden fugleforinga henger bare et par-tre meter unna blir jeg vekket av fuglene som er ivrige med å slurpe i seg skallfrie solsikkefrø om morgenen. Nå er jo ungene ute av redet (første kullet for de som har flere i løpet av sommeren), så det kan av og til kry av tenåringsfugler som gjerne bruker presenningen og bardunene som sittepinner før de spretter videre til foringsautomaten. Her er det pilfink og ringdue som er i sving med morgenkonserten:

Friluftslivets vekkeklokke

Visste du forresten at piggsvinet kan brøle? I dette lydklippet som ble tatt opp for litt over ei uke siden lå jeg og sov ute i hagen med en lydopptaker gående hele natta ved siden av. Du hører at jeg snur meg i soveposen. Et piggsvin spiste av noe kattemat jeg hadde slengt ut på plenen i fall det skulle dukke opp — hvilket det også gjorde. Her kan du høre brølet det kom med når det skvatt, samt hvesing/knurring og væring i lufta for å prøve å finne ut hva i verden det var som angrep det. Selv våknet jeg av lyden, men jeg så ikke piggsvinet fordi det var for mørkt, så jeg snudde ryggen til og sov videre. Det var også et piggsvin som brølte sist natt jeg lå her også, to ganger til og med, men da hadde jeg ingen lydopptaker. Men denne gangen kunne jeg se piggsvinet som hadde stått bare en halvmeter unna meg og spist kattematen som jeg hadde satt i ei skål helt innved feltsenga i ly for regnet.

Piggsvinbrøl

Legg igjen en kommentar