To topper

Omtrent hver gang jeg har vært oppe på Rundkollen har jeg tenkt at det hadde vært morsomt å stikke over til Paradiskollen. Like mange ganger har det vært alt for sent på dagen til å få til det. Så i dag tenkte jeg at jeg får starte tidlig og få med begge kollene. Nå er det jo masse snø i marka, så framdriften blir ikke like stor som på sommerføre. Jeg bestemte meg derfor for å dra hjemmefra i halvåttetiden — og kom meg derfor avgårde allerede i halvtitiden. Litt i seneste laget altså. Men jeg tenkte at jeg går til jeg skjønner at jeg bør snu. Og det skjønte jeg ikke før jeg hadde sittet en god stund (halvanen time) oppe på Paradiskollen og kost meg. Jeg fikk nesten med meg solnedgangen der inne, men da var det jaggu mørkt også når jeg kom tilbake til bilen. Totalt med trugegange og pauser tok turen faktisk åtte og en halv time. Turens lengde var cirka halvannen mil til sammen. Startpunktet (Nittedal jordstasjon) ligger på cirka 190 m.o.h. Rundkollen er 592 m.o.h. og Paradiskollen 670 m.o.h. Mellom de to kollene må man ned til cirka 550 m.o.h. så det blir en del høydemeter i løpet av turen. Fra Nittedal jordstasjon inn til Paradiskollen er det mer enn 500 høydemeter i hvert fall. GPS-en sier cirka 750 meter stigning i løpet av turen (til sammen begge veier), men hvor mye man skal stole på det er jeg usikker på. Den sier omtrent like mye stigning som fall i løpet av turen, og det teller jo til dens troverdighet. Det ble en alle tiders tur i hvert fall.

Rundkollen og Paradiskollen ligger i hvert sitt naturreservat, henholdsvis Rundkollen og Sortungsbekken naturreservat og Paradiskollen naturreservat.
Det er mye snø i skogen. På vei opp mot Rundkollen.
Nesten oppe på toppen og utsikten begynner å bli fin. Her ser vi nedover Nittedal med Varingskollen til høyre i bildet.
Utsikten på toppen av Rundkollen er flott. Her nyter jeg solbærtoddy. Det blåser isnende kaldt her oppe, så det blir kun en kort stopp.
Utsikt sydvestover. Her ser man virkelig langt.
På vei over mot Paradiskollen. Her passerer jeg et lite tjern som heter Øvre Blekketjern hvor det er tydelig at reven har rasket over isen.
Endelig framme på Paradiskollen etter en nokså strabasiøs tur som tok hele to timer og et kvarter. Da hadde jeg gått 4 km, så det er ikke rare farta. Her har jeg aldri vært før og utsikten er betagende.
Nå trenger jeg energi, og heldigvis har viden løyet, så det er ganske koselig å sitte å se utover landskapet mens maten blir til.
Det blir Real turmat som jeg stort sett alltid blander med eggnudler fordi det ellers blir litt liten porsjon til en voksen mann. Så her blir det altså Couscous med eggnudler. Her kan jeg jo også presentere enda ett kokeaparat, et Kovea Booster+1 som går på gass eller bensin. Her bruker jeg bensin. For den som lurer på hvilken bensintype jeg bruker, så er det vanlig miljøbensin kjøpt på Felleskjøpet for en rimelig penge (4-takts bensin hvis du ikke vil ha masse sot). Det er ingen grunn til å kjøpe disse dyre spesial-typene man får i sportsforretninger da de stort sett inneholder akkurat det samme. Miljøbensin inneholder på like linje med disse svært lite helseskadelige stoffer (benzen og aromater).
Harestuevannet og Harestua. Her ser vi langt av gårde.
Jeg har vært her i halvannen time og sola nærmer seg horisonten, så det er kanskje en ide å tenke på returen. Den er riktignok litt mindre strabasiøs siden det er mye mer nedoverbakker og navigeringen blir også mye enklere siden jeg jo nå har et spor å følge (men jeg skal omgå den helsikes kløfta jeg rota meg ned i).
Skyggene begynner å bli lange.
Nede i skogen skygge ser vi den siste rest av dag oppe på himmelen. Når skyene blir belyst fra undersiden som her er det ikke lenge igjen til sola forsvinner ned bak horisonten.
Etter en time og førti minutter trugegange er jeg tilbake på Rundkollen klokka fem over halv seks og det er bare små rester av dagslys igjen i vest. Klokka er fem på seks, over en time etter solnedgang når nedturen starter og det er fremdeles en times tid å gå ned til bilen, men jeg har hodelykt og jeg kan veien ganske godt.
Ruta.