Spurvehauk

Av og til kommer det en ubuden gjest innom fuglfôringa. Den er ingen frøspiser, men heller frøspiserspiser. Spurvehauken er en småfuglspesialist, og den bruker overraskelsesmomentet når den kommer inn på foringsplassen i full fart, gjerne i ly av bygninger, busker eller andre skjul. Vanligvis synes den ikke før det bare er noen få meter igjen, og siden den flyr så fort så får ikke småfuglene mange sekundene på å flykte. Men allikevel bommer spurvehauken ofte. De små, som er mange i antall og derfor har mange par øyne på vakt ser den nok før jeg ser den. I hvert fall spruter det fugler til alle kanter i det spurvehauken entrer scenen. Spurvehauken kan godt prøve å bryte seg inn i busker og kratt til fots for å få tak i en liten stakkar, men som oftest taper den denne kampen. Det er bare å gi opp og fly til neste jaktsted, som sikkert er en av nabobene sin fôringsplass. Akkurat i dag sto jeg og så ut av vinduet når den kom og den satt såpass lenge (i hvert fall 5 minutter) at jeg rakk å finne kameraet før den tok av sted igjen. For noen dager siden satt jeg ute i hagen og knipset peanøtter til blåmeisen når den kom, og da fløy den bare et par meter bak ryggen min der jeg satt før den forsvant videre.

Når den sitter slik speider den rundt etter småfugler som kan ha flyktet til nærmeste gjemmested.
See you!

Legg igjen en kommentar