Ettermiddagskaffe i skogen

På en dag som denne er det kos å lage seg ettermiddagskaffe i skogen. Som nevnt i et tidligere innlegg har jeg mange kokeapparater for turbruk, og denne gangen tok jeg fram ett av de minste jeg har, en Trangia rødspritbrenner med ei kjelestøtte oppå.

Kaffekjelen som tar cirka en halv liter står på ei kjelestøtte som igjen står på en helt vanlig Trangia spritbrenner. Nederst har jeg ei lita metallplate så ikke alt skal synke ned i snøen.

Alt jeg bærer med meg går i lommene på anorakken og buksa: kaffekjelen, en silikonkopp, spritbrenneren og en liten pose med kokekaffe går oppi kjelen. Brenneren er allerede fylt med rødsprit hjemmefra, men jeg tok med litt ekstra i ei lita flaske i fall det ikke skulle være nok, noe det forøvrig var. Jeg trenger i tillegg en liten lighter og en hyssingstump. Hyssingstumpen vætes i rødsprit og fungerer som veke under opptenningen. Siden det er spritdampen som brenner, og det kommer svært lite spritdamp når rødspriten er 14 kuldegrader som det var i dag, så bruker jeg en hyssingstump som veke og lar denne brenne og gradvis varme opp rødspriten slik at det blir mer spritdamp og mer og mer ordentlig fyr etter hvert. Det kan fort ta noen minutter når det er så kaldt som i dag. Men minutter har jeg mer enn nok av for tiden. Og i finværet er det jo bare fint å sitte å myse mot sola.

Mens man venter på at kaffen skal koke.
Snøen er vekke fra trærne og det blir plutselig litt vårstemning.