Nærfriluftsliv

Det er jo inn i tiden med nærfriluftsliv, og siden været ikke er allverdens i dag, inviterte jeg like godt Birgitta og foreldrene hennes på bålstekte sveler og vafler i hagen i dag, med bålkokt kaffe til må vite. Pappa-Prøis måtte dessverre holde seg hjemme, men mamma-Prøis lot seg be.

Flere jern i ilden, nærmere bestemt to, ett svelejern og ett vaffeljern.

Oppskrift på bålsveler (også kalt lapper):
4 ss smør
1 dl sukker
3 egg
3,5 dl kulturmelk
5 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
smør/margarin til steking (jeg bruker flytende melange)

Smeltet smør, sukker, egg og kulturmelk røres sammen, hvetemel og bakepulver siktes i til slutt. La det helst stå og svelle i minst en halvtime før steking. Røra er temmelig tykk, nesten vanskelig å øse i jernet. Sveler kan godt stekes i panne, men jeg bruker et svelejern som er beregnet for bål.

Oppskrift på bålvafler:
50 g smeltet smør
2,5 dl sukker
3 egg
5 dl kulturmelk

5 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts natron
smør/margarin til steking (som for sveler bruker jeg flytende melange, veldig praktisk på tur)

Egg og sukker røres sammen. Ha i resten av ingrediensene, melet til slutt. Natronen kan røres ut i kulturmelka. La det helst stå og svelle i minst en halvtime før steking. Røra er betydelig tynnere enn svelerøra, men tykkere enn pannekakerøre.

Steking:
I teorien skal man vel slippe å smøre jernet mellom hver svele/vaffel, men jeg er flink til å være uforsiktig under steking, så jeg pleier å smøre jernet mellom hver eneste svele/vaffel, det vil si jeg tømmer en god slump flytende melange i jernet og så snur og vender jeg på jernet før jeg har i røra. Pass også på at jernet er godt oppvarmet før stekingen begynner, så slipper svela/vafflen jernet lett. Ikke åpne jernet for tidlig. Da deler svela/vafflen seg (særlig vafler). La det gå et par minutter før du sjekker. Vaffelrøra kan du godt ha på ei flaske eller i en melkekartong når du drar litt lenger enn ut i hagen. Svelerøra er kanskje mer praktisk å ha i en beholder med litt større åpning så man kan få ei skje eller noe lignende nedi for å få den ut. En «sprutepose» kan være et alternativ, for eksempel en vanlig plastpose der det ene hjørnet klippes av slik at røra kan sprutes ut i jernet.

Bon appétit! Husk kaffen!

Legg igjen en kommentar