Hengekøye med ett tre — II

Kammerat Sverre har også hengekøye, den norskproduserte Amok Draumr 3. Jeg har også ei sånn. Amoken er ei litt annerledes hengekøye. Jeg har ofte forestillet meg at den ble til når de som laget den lærte at man ligger bedre (flatere) i ei hengekøye når man ligger litt på skrå i forhold til lengderetningen. Så hva nå om man går til det ekstreme? Altså ligger 90° på tvers av lengderetningen? Mer på skrå er det jo ikke mulig å få ligget. Så oppdaget de kanskje at hengekøya da ble veldig nedoverbøyd under hodet og beina, altså hofta opp, hode og bein ned. Ikke særlig bra for ryggen etter 8 timers nattesøvn, eller kanskje man skal si nattevåking. Så da kom liggeunderlaget til. Når man putter et liggeunderlag i lomma i bunnen av Amoken og blåser det tilstrekkelig opp (i praksis så hardt du får til), så blir faktisk liggestillingen veldig bra. Man kan ligge på ryggen, på siden og på magen uten problem. Faktisk et veldig bra konsept. Og det oppblåsbare liggeunderlaget fungerer også som isolasjon mot kulde i bunnen, det såkalte «Cold Butt Syndrome» eller bare CBS, noe alle som sover i hengekøye på tur før eller siden vil erfare, helst før.

Man ligger flatt i en Amok Draumr 3 hengekøye. Det gjør man forøvrig i de fleste vanlige hengekøyer av litt kvalitet også hvis man henger den opp riktig og ligger litt på skrå.

Men nå til saken. Jeg sendte noen bilder til Sverre som viste hvordan jeg kunne henge opp Hennessyen selv om jeg hadde bare ett tre. Nå ville han vite om dette gikk med Amoken også, om jeg hadde noen tips? Jeg så jo ingen grunn til at det ikke skulle la seg gjøre å bruke akkurat samme fremgangsmåte med Amoken som med Hennessyen. Jeg var jo spent på å se om Sverre fikk det til, men til min skuffelse endte han opp med å feste køya mellom to vegger. Vel, da får jeg prøve selv. Hengekøye, planke og tau ble hentet fram og blandet med litt optimisme. Og jeg hadde rett, det gikk faktisk veldig bra.

En Amok Draumr 3 som henger mellom sypressen og en planke som er tjoret i epletreet, akkurat som Hennessyen gjorde.

Å få hengt opp remediene er jo greit nok, en helt annen sak er det å stole såpass på konseptet at man frivillig entrer køya og legger seg oppi. Å komme seg oppi Hennessyen er en enkel sak. Man bare setter seg ned på midten og svinger beina oppi. Amoken krever en helt annen teknikk. Her må man jo entre køya fra fotenden. Jeg viser stegene her.

Først bretter man opp nedre del av fotenden og tar tak i innfestingene av stroppene nederst i midten av køya. Ikke bøy opp for stor bit av fotenden, for når man har kommet oppi køya skal fotenden fram igjen, og det er ikke enkelt hvis man sitter oppå den. Den skal ligge under lårene når du er oppi.

Bøy opp fotenden og ta tak i stroppefestene.

Så setter man seg oppi køya, omtrent midt i, og minst mulig oppå den oppbrettede fotenden. Det kommer med erfaring hvor langt bak man skal sette seg. Jeg pleier å måtte ake meg litt bakover etter at jeg har satt meg. Det avhenger antakelig også litt av personlengden. Jeg er rett oppunder 1,80 meter høy.

Sett deg opp i køya.

Jeg bruker å sette meg så langt bak at toppen av hodet er flush med enden av liggeunderlaget oppunder hodet. Det er så langt bak jeg skal ligge når jeg sover også.

Hodet flush med enden av liggeunderlaget. Antakelig varierer dette med personlengde.

Så er det å få løftet baken så fotenden retter seg ut. Som regel må bena løftes og trekkes innover køya. Det er da lurt å holde fast i mønelina. Når du trekker føttene innover køya vil jo tyngdepunktet flytte seg mot hodeenden. Jeg har klart å tippe ut av køya under denne manøveren fordi jeg ikke holdt meg fast. Da stuper man kråke baklengs. Artig de første par gangene, men kanskje ikke hele kvelden? Man skal jo sove også.

Ta tak i mønelina og løft baken og bena opp så liggeunderlaget får sprette fram. Her kan du se at jeg har brettet opp for mye av fotenden. Jeg sitter oppå enden selv om jeg løfter opp hofta.

Om du har brettet opp for stor del av fotenden og derfor sitter for hardt på den til at den vil vippe tilbake må du kanskje hjelpe til med bena og sparke det framover.

Hjelp til med bena. Husk å holde tak i mønelina så lenge du veiver med bena innover køya.

Så er det bare å stikke bena nedi fotposen. Du er klar til å sove.

Stikk bena ned i fotposen.

Endelig kan man falle til ro. Man kan nå finne den rette sovestillingen sin, enten det er på ryggen, på siden eller på magen. Det er utrolig hvor mye man kan bevege seg uten at det føles som at man tar overbalanse.

ZZZZNNNORRRRK!
Det ser jo helt merkelig ut, men det funker! 🙂
Og det fungerer jo i stolmodus også.

Jeg bruker jo sovepose i køya om natta. Framgangsmåten for å entre køya er akkurat den samme. Jeg har en sovepose med glidelås i siden som kan åpnes fra bena og oppover. Jeg tar på meg soveposen før jeg entrer køya, nærmest som en frakk med bena stikkende utenfor. Hetta i soveposen holder den på plass i omtrent rette stilling.


En egenskap med Amoken iforhold til Hennessyen er at den krever mindre plass mellom innfestningene. Jeg har derfor funnet en flott plass å henge den opp på der Hennessyen på ingen måte får plass.

Det er plass til Amoken mellom sypressen og støttepilaren for taket over inngangen.
Finn plass å nyte late dager på det her! Solskjerm er på plass.
Ting man kan bruke mønelina til 😀
Eller hva med et lite bord? Jeg lagde det av pleksiglass fra Biltema.