Nærfriluftsliv

Endelig ei ideell natt for overnatting ute i skogen. Natta mellom fredagen og lørdagen var både stille og stjerneklar, og temperaturen krøp ned mot -8 °C på det kaldeste, så tørt og fint altså. Jeg vurderte å bare sette opp et tarp, men synes jeg har fått brukt det nye enmannsteltet mitt så lite at jeg ville prøve det. Middagen ble tilberedt over åpen flamme. Stedet er ikke lange biten hjemmefra, kanskje 3 km å gå, men så skal man ikke gå mange hundre meterne hjemmefra her før man er ordentlig ute i skogen. Når man har bodd et sted i noen år, og hvis man er nysgjerrig av natur, så finner man etterhvert fram til fine hemmelige steder hvor det knapt ferdes noen andre enn en selv. Jeg hadde valgt et sånt sted for min lille tur.

Sekken ble pakket i en fei. Når sekken i tillegg er stor (120 liter) blir man nok litt ukritisk med hensyn til hva man putter oppi. Vekta endte til slutt på 33 kg, ei grei nok bør og fin trening.
Så da er det bare å legge i vei. 300 meter fra dørstokken starter skogen.
Tærudtjerna passeres ved solnedgang, cirka klokka kvart over seks.
Det er faktisk snø i marka. Ikke skiføre akkurat, men snø.
Ikke langt igjen nå. Nå begynner mørket å falle på, men fremdeles er det mer enn nok lys til å gå uten lykt.
Når teltet er slått opp er det såpass mørkt at det er praktisk med kunstig lys.
Bålet er tent og kosen er i gang. Ikke mye fotolys nå. Å sitte helt alene i skogen under en stjerneklar himmel ved et brennende bål er en sterk opplevelse. Det oppstår en slags spenning mellom meg og bålet og stjernene der ute. Jeg føler på en måte at jeg smelter sammen med universet. Dette må oppleves for at man skal forstå det.

Som nevnt krøp temperaturen ned mot -8 °C. Det er ikke noe særlig varmere inne i teltet enn ute, særlig fordi jeg sørger for god lufting for at ikke alt skal rime ned i løpet av natta. Komfort-temperaturen til soveposen ligger rundt 0 °C, men jeg har rigget meg med en quilt over soveposen. Quilten er beregnet til å henges under hengekøya mi for å isolere mot kulde, men jeg bruker den nå som ei dyne inne i teltet. Under meg har jeg en luftmadrass med relativ dårlig R-faktor (isolasjon mot kulde). Men oppå denne har jeg lagt et reinskinn. Jeg koste meg gjennom hele natta til langt ut på formiddagen og frøs ikke et eneste sekund, vel bortsett fra den ene gangen jeg måtte ut av teltet for å slå lens da.

Morgensol
Lav sol gir lange skygger.
En quilt oppå soveposen
Et reinskinn og luftmadrass under soveposen.
Frokosten er fortært for lenge siden, men jeg blir såpass lenge her, så når leiren er revet er det faktisk på tide med lunsj. Stekt falukorv.
Og litt godt drikke.

Legg igjen en kommentar