Sotbrød

Pippi Langstrøme er min barndoms helt, og hun sa en gang: «Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare.» (som jeg nå har gjort til mitt motto). Ja, egentlig skulle det jo ikke bli sot da, men det ble det, så derfor har jeg bakt et sotbrød.

Det har seg slik at jeg for et par uker siden, mens Birgitta var langt nede i Sydhavet sammen med sin mor, så prøvde jeg ut denne oppskrifta på brød med bakepulver. Jeg stekte brødet i en vanlig steikeovn, og det ble veldig bra. Så bra at jeg tenkte at dette må da være greit å få minst like bra i en kjele på primusen. Så da var det bare å gå i gang. Oppskrifta er veldig enkel:

  • 150 g fint hvetemel
  • 50 g grov sammalt hvete
  • 1 toppet ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 150 g skummet melk
  • 1 ss (20 g) smør
  • 1 ss honning, sirup eller lignende

Bland først det tørre. Melk, honning og smør varmes til smøret smelter (ikke varmere). Bland vått og tørt og lag en løs deig. Strø over litt mel når du samler den til en klump slik at den ikke klistrer seg til alt mulig. Ikke bearbeid deigen for lenge. Bakepulveret virker bare en viss tid, så vær noenlunde rask. Trykk deigen flat i en ca. 10 cm x 15 cm form. Stek i 30 minutter ved 200 °C.

Klar til steking. 200 °C i 30 minutter.

Ovnen har jeg varmet opp på forhånd. Så da er det bare å trykke hele greia inn i kjelen som har blitt gjort om til en steikeovn.

Ovnener allerede varmet opp, så her er det bare å hive inn forma og sette på lokket.
Så er det bare å tilsette 30 minutter med tålmodighet.
Jeg har til og med ordnet med et termometer i lokket.
Det luktet litt brent de siste 3-4 minuttene. Da skulle jeg nok ha røsket ut brødet med en gang, men jeg valgte å vente de foreskrevne 30 minuttene.
Det var undersida som fikk gjennomgå mest.

Selv om det ble sotbrød, så smakte det faktisk veldig godt, når man bare fikk vekk soten. Neste gang skal jeg holde litt lavere temperatur, så da blir det nok brød. Målet er å få til et luftig og godt brød som er raskt å lage når man er på overnattingstur (jada, jeg vet at det finnes pannebrød/bannock). Etter hvert skal jeg nok også prøve å erstatte bakepulveret med gjær. Det blir bedre, men det vil da ta mye lengre tid å lage det. Først må jeg imidlertid få dreis på steikinga.

Legg igjen en kommentar