Nå er det hjul igjen

Det er over halvannet år siden jeg bestilte dette beistet – og det tok nesten ett år før jeg begynte å bakse med det (i fjor sommer) og jeg klarte faktisk etter veldig mye tull og trall å ta meg fler hundre meter fram på det uten å ramle av før det endelig ble parkert i boden i fjor høst en gang. Nå har det kommet fram igjen og faktisk, mesteparten av hardtreningen fra i fjor sitter framdeles i kroppen.

Beistet heter Ultimate Wheel, eller bare UW. UW er egentlig en veldig enkel sak. Det er et hjul med et dekk og to pedaler. Intet mer, intet mindre. En enhjulssykkel uten ramme og sete. Og det skal man altså klare å sykle på. Det kan kanskje høres enkelt ut, men siden eneste kontakten med hele sykkelen er de to pedalene kan man jo tenke seg hva hjulet gjør når man begynner å tråkke på den ene eller den andre pedalen. Det går ikke bare framover, eventuelt bakover, men det vil også velte til den siden man trår hardest på og subbe i leggen. Det gjør vondt (prøv å spinne opp et sykkelhjul i fart og bremse det ved å legge leggen inntil), men enda verre – man ramler av forover fordi sykkelen bremset og sto igjen bak deg. Men mange videoer på Internett som viser hvilke kunster som faktisk er mulig å få til på et sånt hjul overbeviste meg om at også jeg burde – om ikke å gjøre sirkuskunster på det, så i hvert fall klare å sykle litt rundt omkring på et sånt hjul. Og det klarer jeg altså nå. Rekorden fra i fjor er på noen hundre meter uten å falle av. På denne videoen sykler jeg vel ikke mer en rundt 70 meter, men da hopper jeg altså frivillig av. Den største bøygen for å sykle langt er svingene. Jeg synes det er veldig vanskelig å svinge med de greiene der. Det finnes jo ikke noe styre å ta tak i, så her må man nok ta i bruk helt andre teknikker. Det kommer nok det også etter hvert. Man får bare prøve seg fram.

Lyden man hører skyldes at jeg har tapet hjulet med en glatt tape. Friksjon er jo det samme som brems, så hver gang hjulet går inntil leggen er det som å hugge inn en brems. Og bråbrems på en enhjuling går jo ikke særlig bra. Etter mer mengdetrening håper jeg at det skal være mulig å sykle uten at dekket går inntil leggen.

Hva man skal bruke et sånt hjul til? Neppe å dra på butikken for å handle fire bæreposer mat. Ei heller sykle Birken eller Styrkeprøven. Men to ting er det bra til. Det er fin styrketrening for beina og det krever god mosjon å sykle mer enn noen hundre meter. Men kanskje mest av alt egner dette hjulet seg til å ta energien ut av midtlivskrisa (som forøvrig kom i gang 17 år for seint for meg). Når man først har kommet i gang med krisa kan man jo bruke den til noe nyttig og artig…