På tur i hagen

Av og til får jeg lyst til å dra på tur, men kanskje ikke gå så langt. Da kan hagen være et passende turmål. Her har jeg gravd meg ei grop som kan gi etterlengtede solstråler på ettermiddagen til tross for den lave solhøyden vi har nå på vinteren. Og her koker jeg meg kaffe i dag. Jeg tenker at dette er en fin anledning til å komme med et tips som mange turfolk benytter seg av når de skal bruke gass på turkjøkkenet om vinteren, et tips som enda flere sikkert har hørt om, nemlig å bruke gassboksen opp ned. Men hva er egentlig greia med å bruke gassboksen opp ned når man er på tur om vinteren og skal koke seg kaffe eller mat på turkjøkkenet? Kan det være noe i det og i så fall hvorfor?

Obs! I videoen sier jeg at trykk er lik en konstant multiplisert med volum og temperatur. Det riktige er selvsagt at trykk er lik en konstant multiplisert med temperatur og dividert med volum: P = c*T/V. Konklusjonen er uansett den samme, at synker temperaturen, så synker trykket.