Snakke med kattugla

Kanskje du er en av dem som tror du ikke kan å rope på kattugla og få svar? Jeg kan nesten garantere deg at du kan hvis du vil. Du må bare lære deg å lage en lyd som ligner sånn noenlunde, for kattugla er ikke særlig kresen. Det er også stor variasjon mellom individene, så hvorfor skulle ikke den tro at du er ei anna kattugle som bare synger med ditt eget nebb som er litt annerledes enn dens eget?

Enklest er det hvis du kan, eller lærer deg å bruke hendene som ei fløyte, du vet sånn som man gjør ved å holde hendene mot hverandre og lage ei hule med sprekk mellom tomlene. Får du til dette er resten lekende lett. Du må bare tute to tut, et litt kort og et litt lenger, det siste gjerne med et innledende kort støt. Her kan du høre meg rope på kattugla og få svar. Og legg merke til at vi ikke synger særlig likt. Hvis du av en eller annen årsak ikke får til å lage fløyte med hendene kan du også bruke ei fløyte av ett eller annet slag. Kanskje du har et gammelt eksemplar av den forhatte blokkfløyta liggende som du nå plutselig kan glede deg over å eie? Det er jo også mulig å lage trefløyter selv. Det er bare å eksperimentere.

Beste tida på året for å høre kattugle er vårmånedene, men det er mulig å få svar på tiltale også andre deler av året, som nå i november for eksempel, bare litt sjeldnere, så man må være mer tålmodig og prøve ofte uten å høre et kvekk. Best er timen på hver side av solnedgang og soloppgang. Dette opptaket er fra i går kveld og de to første strofene som kommer fra høyre er altså mine. Jeg står ca. 20 meter unna lydopptakeren. Kattugla svarer ett sted fra venstre, ikke så veldig langt unna. 50 meter?

Kattugle, Vortungen 17. november 2023 kl 17:30