Ka farsken??? Æ sku jo ikke ut hit!!!

Ka det her e? Den her står jo såvidt jeg vet ute på Nordkapp??!

Jeg satt og bladde gjennom bildene jeg har tatt – og ka fant jeg ikke ut??? Visste æ ikke kor æ hadde vært? Jeg har jo alltid sagt at jeg er født i Finnmark og har ikke vært å Nordkapp, og ikke skal jeg dit heller. Nordkapp ligger jo på ei øy og man må kjøre gjennom en tunnel med godt og vel 200 meter med torsk og hyse, fersk sei og lever over hodet for å komme dit. Det nordligste punktet på det norske og europeiske fastland ligger jo på Nordkyn, ikke på Nordkapp. Og for å belyse enda mer hvor løgnaktig markedsføring dette er, så er det ikke Nordkapp som er det nordligste punktet på Magerøya heller. Det er nemmelig Knivskjelodden som ligger 4,5 km lenger nord som er nordligst. Men skal vi nå først begynne å telle med øyer, skjær og steiner ute i sjøen, så er det jo Rossøya på Svalbard som er nordligste punktet i kongeriket. Så Nordkapp er hverken fugl eller fisk. Det nordkapp derimot er helt sikkert er ei gedigen klappfelle for turrister. Og siden jeg er turrist ble jeg geleidet rett inn i fella. Dette er Nordkapp, bare så du vet hva du går til om du er på vei hit:

Nordkapp? Ka æ har her å gjøre???

…og dette:

En liten del av Nordkapp bobilby.
300 meter der nede ligger det et hav. Og langt der borte ligger det nordligste punktet på Magerøya.
Vil du vite hva dette er må du lese om «Barn av jorden» og Simon Flem Devold.
Mamma mamma, kjøpe is der borte inni Nordkapp!

Det nordligste punktet på fastlandet, enten det gjelder Norge eller hele Europa, det er Kinnarodden. Å komme seg dit innebærer cirka to og ei halv mil fottur, så akkurat dit tenkte jeg meg ikke. Men litt nord for Gamvik har du Slettnes, og der står verdens nordligste fastlandsfyr (automatisert i 2005). Det ligger noe over en kilometer lenger syd en Kinnarodden.

Her kan du faktisk overnatte for en fornuftig pris (1000 kr), med eget rom med sengeklær og håndklær, og felles sanitæranlegg med ordentlig dusj og toalett, felles kjøkken med komfyr, kaffetrakter, vannkoker, mikrobølgeovn, kjøleskap m.m, stue med fjernsyn og ikke minst en flott natur (naturreservat) med mye fugleliv og havet tett innpå.

Mitt rom var ved det hitterste vinduet i 2. etg. i huset til venstre.

Havet var faktisk så nært at jeg tok meg et forfriskende havbad. For her er det ikke sjøen du er ved. Det er selveste storhavet. Barentshavet. Eller Austhavet som det også heter på disse kanter. Her er det Nordpolen som er neste stopp om du legger på svøm utover. Og bor du her og treffer verten er det mulig å få komme seg opp i fyrtårnet også, 39 meter opp i lufta. Ei vanvittig flott utsikt. Nordkapp kan bare gå og legge seg.

Flott utsikt vestover. Aller lengst bak skimtes Kinnarodden.
Østover. Der nede på den nydelige sandstranda var det jeg tok et bad.
130 trinn tar deg opp til toppen av fyret.

Her er også spor etter bosetninger flere tusen år før Kristus, så mye interessant også for den historisk interesserte. For min del har jeg funnet forslekt her oppe til så langt tilbake som jeg har funnet kilder, og det er til godt med på 1600-tallet. Folk bodde da lenger øst på Nordkyn, på det som heter Omgang. Der er det bare villmark nå.

Akkurat nå sitter jeg på verandaen til broderen. Den henger på veggen på huset hans på Tanahus i Tana. Det er faktisk barndomshjemmet mitt. Sist jeg var inne i dette huset var sommeren 1968, for 55 år siden. Og for å komme hit har jeg i følge kilometertelleren kjørt 4977 km. Og så kommer fergene i tillegg, minst 28 stykker, så kanskje flere. Jeg har mistet litt tellinga.

Verandaen og broderen.