Nattravn på Tærudkampen

En fugl som kanskje ikke så mange har stiftet bekjentskap med er nattravnen. Jeg har aldri sett den, ikke som jeg har visst om i hvert fall, men hørt den har jeg. Det var i fjor at jeg oppdaget at det var nattravn rett oppe på åsen her for hvor jeg bor, bare noen hundre meter unna. Måten jeg oppdaget det på var at jeg overnattet ute i hagen for å holde selskap med en grevlingfamilie og et piggsvin. Plutselig hørte jeg den spesielle lyden av nattravnsang oppe på åsen, en kraftig surring. I år hørte jeg den første gangen når jeg sto ute på trappa her, og senere når jeg lå i hagen for å teste et telt jeg skal bruke på en lengre tur i sommer. Jeg bestemte meg for å ta med noe soveutstyr og legge meg oppe på åsen for å riktig suge inn stemningen, og kanskje få et lydopptak av den. Så natt til onsdag rigget jeg meg til oppe på åsen. Og jeg fikk høre den på nært hold, men det var fordi den var så nær og sangen så høylytt at den vekket meg. For jeg hadde sovnet i fra hele greia og fikk bare med meg noen øyeblikk til slutt før den sluttet å synge. Klokka var da i mellom fire og fem.

Så natta etter som da altså blir natt til torsdag, så bestemte jeg meg for å gjenta turen, men nå å prøve å holde meg våken. Og det klarte jeg. Men den satt litt lenger unna nå, bortsett fra noen sekunder da den var rett over meg, men som jeg ikke rakk å gjøre opptak av. Men det ble da et rimelig bra opptak, og mer enn godt nok til at andre skal kunne gjenkjenne lyden om de vil ut i natten og høre den. Og det er litt støy i fra meg også i starten, men det er ikke så rart så nær mikrofonen som jeg sitter.

Det ble flott trostesang om natta også. Deter i hovedsak to måltroster som står for konserten, men ei rødstrupe forsøker å bryte igjennom mot slutten. Og så er det noe knirking fra sovepose/liggeunderlag innimellom. Her har jeg brukt to omnier, så det er ikke noen steder å gjemme seg lydmessig. De er montert på hoftebeltet på ryggsekken som synes så vidt i høyre billedkant i bildene nedenfor, så de er ikke langt unna. I bakgrunnen til høyre i lydbildet hører vi støyen fra Skedsmokorset, E6 og sikkert også Lillestrøm.

Trostesang
Mitt lille mygg- og knottsikre krypinn. Klokka er godt over halv ti på formiddagen, men trøtt fremdeles.
Men på tide å stå opp og komme seg hjem for å spise brønsj.
Nattravnen satt for det meste oppover der i natt. Det er derfor parabolen peker oppover og over meg.
En deilig morgen i skogen.