Fem forlag til enkel, men god turmat.

Selv om man er på tur skal mat smake godt. Man er jo på tur for å virkelig kose seg, og det minst like mye som man gjør på selveste julaften. Derfor bør det være like lite sannsynlig at man serverer usmakelig og kjedelig mat til frokost, lunsj og middag på tur som at man serverer Real turmat til middag på julaften. Greit hvis man ikke har annet og trenger mat, men…

Da starter vi!


Russin- och linscurry

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230303_170327_DxO_1024.jpg

Denne oppskriften er hentet fra «turist», medlemsbladet til Svenska Turistföreningen og jeg gjengir den slik den står.

(1 portion1)
1 krm2 av vardera: gurkmeja, garam masala, ingefära, vitlökspulver
0,75 dl (65 g) röda linser (platta eller delade)
1/4 (2,5 g) buljongtärning
2 msk3 (20 g) mjölkpulver4
0,5 dl (60 g) russin
+3 dl (300 g) vatten
+25 ml (23 g) olivolja5
+0.5 dl (30 g) hasselnötter

Hemma: Packa kryddorna för sig ettersom de ska fräsas i oljan. Även hasselnötterna packas separat, liksom linserna som ska blötläggas.

På fjället: Blötlägg linserna i en halvtimme. Fräs kryddorna smakrika i oljen. Häll på vatten, koka upp, låt småkoka tils linserna är mjuka. Nötterna läggs i curryn eller äts till.

1En porsjon gir rundt 900 kcal som er mye mer enn en typisk frysetørret turmat-porsjon. Det er ikke noe problem å få i seg 2 porsjoner, og da har man en kraftig turmiddag på hele 1800 kcal.
2Kryddmått (kryddermål, ca. 1 ml). Dyng gjerne på mer, for dette er ikke overkrydret.
3Matsked (spiseskje, ca. 15 ml)
4Før var det Viking tørrmelk som gjaldt. En fullgod erstatning er Nido instant full cream milk powder (gule sylindriske blikkbokser som blant annet fås på mange butikker med fokus på asiatisk mat).
5På tur tar jeg heller med to 12 grams kuvertpakker med meierismør. Siden man da ikke trenger noen flaske er det enklere å pakke alt i en liten zip-lock-pose. Smøret er også letter å få ut av pakningen hvis det er flere kuldegrader ute. Olja har da en tendens til å nekte å komme ut av flaska.


Nettovekt, 1 porsjon uten tilsatt vann (tørrvekt): 200 g
Vekt ferdig tilberedt 1 porsjon: 500 g
Total energi 1 porsjon: ca. 900 kcal/3750 kJ

Beregnet næringsinnhold pr 100 g tørrvekt (pr 100 g ferdig tilberedt):
Energi: 450 kcal/1880 kJ (180 kcal/750 kJ)
Proteiner: 15 g (6 g)
Fett: 28 g (11 g)
Karbohydrater: 40 g (16 g)

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230303_170334_DxO_1024.jpg

Stekt kjøttdeig med grønnsaker og nudler

(mangler dessverre bilde, men de fleste har vel sett hvordan stekt kjøttdeig ser ut? Og nudler?)

Du trenger:
Kjøttdeig, eggnudler, mais, chilisaus om du ønsker litt sterk smak, krydder, fett til steking

Først kokes vannet til nudlene som så kan stå og godgjøre seg under lokk mens resten lages til. Nå stekes maisen til den er gyllen og fin. Denne legges så til side, f. eks. på en tallerken, mens kjøttdeigen brunes. Så blandes alt sammen i stekepanna og varmes opp før servering.

Retten kan lett varieres. Du kan f. eks. bytte ut nudlene (og eventuelt chilisausen) med en liten boks chilibønner. Tomatbønner er også en mulighet. Ikke stek chilibønnene/tomatbønnende på forhånd da. Ha dem oppi rett fra boksen under siste oppvarming. Hermetiske erter og gulerøtter kan også erstatte maisen. Eller hvorfor ikke slenge oppi maisen også? Bare å se seg om i butikken, så finner du noen godt. Bon appétit!


Chili con lungemozzarella

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230316_200206_DxO_1024.jpg

Du vil totalt endre ditt syn å lungemos etter dette!

Du trenger:
Lungemos, chilibønner (hermetiske i tomatsaus), myk mozzarella (den av bøffelmelk er best!), sterkt og godt krydder. Jeg pleier å dynke på med kayennepepper eller chili explosion (eller begge deler). Bruk omtrent like mye chilibønner som lungemos. Jeg slenger også gjerne på en god slump Heinz chili sauce i tillegg når jeg har i bønnene.

Varm lungemos og la den putre litt til den ikke er fult så flytende. Så har du i chilibønner, blander godt og legger til slutt skiver av mozzarella på toppen. Nå lar du det putre til mozzarellaen er halvveis smeltet. Hiv på mye sterkt og godt krydder. NAMOLAINEN!


Rull deg en omelett

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230224_121600_DxO_1024.jpg

Du trenger:
To egg, to spiseskjeer vann, salt, pepper og annet krydder om du ønsker, gjerne en dasj soyasaus og balsamico, andre ingredienser som ost, skinke, salami eller noe annet godt, gjerne forskjellige ting, fett til steking. Ei lita stekepanne. Det enkleste er om du har ei lita rektangulær panne, men alt går bare man er litt kreativ.

Pisk sammen eggene med vann og krydder. Panna varmes og fett has i. Panna skal være middels varm, omtrent som når man steker speilegg. Nå heller du litt av røra i panna og lar denne steke til den er stivnet. Ha på litt av ingrediensene oppå denne omelettskiva, gjerne med en gang så det også blir varmt. Osten bør smelte. Nå lager du en rull av denne. Det er her det er veldig greit å ha ei rektangulær panne. Hvis du har ei rund panne bretter du inn kantene litt så du får ei rektangulær skive å rulle sammen. Rullen lar du bli liggende i enden av panna.

Så heller du i litt til av røra og følger samme prosedyre. Når denne skal rulles sammen starter du med den rullen du allerede har og fortsetter å rulle den nye omelettskiva rundt denne.

Så er det bare å fortsette til røra er brukt opp. Spises gjerne med brød til.

Dette er egentlig omelett laget på samme måte som den japanske retten tamagoyaki (som du lett kan gjøre dette om til om du vil, men da må du få tak i søt risvinseddik eller tilsvarende først).

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230224_115613_DxO_1024.jpg
Her har jeg stekt ferdig ei pølse først som jeg tenker å rulle resten av omeletten rundt. Vil man ikke ha det kan man bare rulle leiva som ei rullekake.
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230224_115837_DxO_1024.jpg
Så er det bare å fortsette med neste leiv. Her har jeg hatt på et par osteskiver. Stekte baconstrimler er en annen mulighet, eller kanskje oppskåret skinke? Salamipølse? Servelat? Skiver av paprika? Ketchup? Her er det bare å bruke fantasien.
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230224_120300_DxO_1024.jpg
Så fortsetter man å rulle lag på lag til det er tomt for røre. Da ender man opp med en rull som det her. For meg ble det fire lag av de to eggene i denne panna.
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230224_121151_DxO_1024.jpg
Til slutt synes jeg det er godt å gi brødskivene en liten runde i panna også.

Frokostgrøt med en vri

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230306_174133_DxO_1024.jpg
Havregryn (lettkokte). Ikke rart mange assosierer det med sagflis…

Blant turentusiaster som går langt på tur — jeg snakker da om uker og måneder, så er havregrøten et trofast, men samtidig utskjelt følge. Etter ei uke eller to føles den daglige frokosten som en klump med kitt som må pressen ned med tresleiva i erkjennelse av at uten mat og drikke, så duger vandreren ikke.

Men hvorfor opplever så mange egentlig denne næringsrike og i mitt syn nokså velsmakende grøten er så vanskelig å få ned? Jeg har en teori om det. For det første brukes alt for lite væske når grøten lages. Den blir så seig som — ja en kittklump. Den kan nesten formes som en ball i hånda når man spiser den. Så punkt nummer en er å ha på mer væske enn det oppskriften på en typisk havregrøt er (1,5 dl gryn til 2,5 dl væske, jeg bruker da 3,5 dl i stedet). Et annet punkt er hva væsken består i. Etter lang erfaring har jeg kommet fram til at for meg blir det best grøt med halvt om halvt med melk og vann. Uten melk snaker grøten vann. Med for mye melk blir den slimete og uappetittlig. Jeg bruker derfor følgende oppskrift (en porsjon, skaler opp for å få passende mengde):

1,5 dl havregryn
3,5 dl vann
2 spiseskjeer tørrmelk (jeg bruker Nido tørrmelk0)
En klype salt
Smør og sukker etter behov.

Men dette er en grunnoppskrift, og det smaker fremdeles vanlig havregrøt. Den har bare fått en litt mer spisevennlig konsistens. Overskriften lover jo en vri, og denne vrien består i å erstatte ⅓ av havregryna med noe annet. Det gir både en annen smak og kan også endre mye på konsistensen. Her er noen forslag til hva man kan putte inn i stedet for ⅓ av havregryna uten at det påvirker koketiden noe særlig, og bruk gjerne flere samtidig om du vil:

· Kokosmasse
· Polentgagryn (her kan du gjerne ha i litt ekstra væske også)
· Grovmalt mandelmasse (kornstørrelse omtrent som kokekaffe)
· Hirse
· Semulegryn
· Byggrynsflak

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230306_174649_DxO_1024.jpg
Grøt av havregryn, kokos og mandler
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230306_173229_DxO_1024.jpg
1 dl havregryn, ¼ dl kokosmasse og ¼ dl kvernede mandler.
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230306_173635_DxO_1024.jpg
Og to spiseskjeer helmelkspulver oppå det igjen. Dette kan puttes i en pose og bæres med på tur. Til dette skal kun tilsettes ca. 3,5 dl vann. Kokes noen få minutter til konsistensen er passe for ens smak, ca. 5 minutter.

Man kan selvsagt også legge til forskjellige smaker i form av tørket frukt, sjokolade og annet snacks etter smak og behag, men jeg liker nå grøten best med smørøye og sukker og gjerne melk eller rød saft av ett eller annet slag som drikke. Kaffe går forresten også veldig godt til, og det passer jo til frokost.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er IMG_20230306_175034_DxO_1024.jpg
Et par kuvertpakker smør og et par spiseskjeer sukker som helst skal være demerarasukker for min del, så er grøten spiseklar. Den inneholder ca. 750 kcal (446 kcal uten smør og sukker). Av og til hender det at jeg spiser ferdigmat fra Fjordland eller lignende alternativer. Beholderen maten kommer i er fin som turtallerken. Det er den jeg benytter her. Den er jo både helt gratis, veier nesten ingen ting (<25 gram), er solid og kan til og med vaskes i oppvaskmaskin. Ingen grunn til å kjøpe dyre turtallerkener. Trenger man flere kan flere stables i hverandre. Det finnes også i en dypere variant (se etter risgrøt i familiepakning).
Så finnes det alternativer:

Det virker som om en del turfolk har et uskrevet bud der havreguden sier at du ikke skal ha andre grøter enn meg. Jeg foreslår å forsøke seg på litt avgrøtsdyrkelse og se på muligheten til å dyrke litt andre grøter også. Både semulegrøt, polentagrøt, byggrøt (fra flak) og hirsegrøt er like enkle å lage som havregrøt og smaker helt annerledes. Rømmegrøt og fløyelsgrøt er også gode alternativer som i tillegg er meget mettende, men krever litt mer innsats. På en langtur for mange år siden kokte vi også mye bokhvetegrøt, men den må for enhver pris ikke svis, for da er dagen ødelagt. I vår enfoldighet trodde vi at bokhvete sikkert var noe lignende havregryn som ikke fantes (tror ikke de visste hva det var en gang), men det var det altså aldeles ikke! Så altså, i stedet for å true i seg havregrøt hver dag kan man veksle litt på hva man truer i seg fra dag til dag. Bruk gjerne de siste fem minuttene før du poper ut av soveposen om morgenen til å tenke over hvilken grøt som passer til i dag! Det gir morgenen en ekstra piff! Noe å tenke på!

Ikke grøt, men et godt alternativ for havregryn:

En annen mulighet er å spise havregryna uten å koke den til grøt. Man bare har havregryna i tallerkenen, slår melk over og gjerne noe søtt (sukker, sjokolade) eller noe fruktig (rosiner, tørkede epler, bananer eller annen frukt) og spiser den som den er. Min erfaring er at en gitt mengde havregryn er mye lettere å få i seg på denne måten enn om man koker grøt av den først. Dette kan være et viktig punkt hvis man vil ha i seg mest mulig energi til frokost for å kunne gå lenge ut over dagen uten å spise. Jeg pleier dessuten å drikke rikelig med melk ved siden av, så da får jeg også i meg mye væske. På ikke for varme dager kan jeg da gå i flere timer uten å spise og drikke. Jeg spiser da gjerne cirka en halvtime før jeg går av gårde. Melka lager man selvsagt av tørrmelk for å slippe å bære så tungt, og da er det et godt triks å lage melka ferdig kvelden i forveien og la den ligge over natta på et kjølig, men frostfritt sted. Den smaker da mye bedre enn når den er nytillaget. Selv et par timer hjelper mye på smaken, så kan den ikke oppbevares over natta, bland den da med en gang du står opp.