En klisje for deg…

Bilder har en fantastisk evne til å fremkalle minner hos den som var der da bildet ble laget, minner som ligger langt hinsides det selve bildet bærer i seg. Dette er jo en felle for den som lager bilder, at han ikke klarer å løsrive seg fra disse minnene og vurdere bildene fri for denne konteksten. Andre som ser bildet har jo ikke med seg denne ballasten av minner og ser derfor et helt annet og kanskje til og med helt intetsigende bilde.

Dette gamle lysbildet (25 år?) som jeg har «digitalisert» ved hjelp av mitt digitale kamera er for de fleste et nokså ordinært bilde av sola som står opp av eller går ned i havet ett eller annet ukjent sted. En strand, et hav, et tre og ei sol. En arketyp og en klisje.

Det er for det fleste. For meg fremkaller imidlertid dette bildet (som altså er fra en soloppgang)  utallige minner fra mange turer i desember til Andalucia i Spania der mine foreldre bodde storparten av sine pensjonistår, 18 år til sammen. Det er både minnet om denne bestemte morgenturen i desember, men også minner om mange trivelige turer i egnene der bildet er tatt. Og det er også ren julestemning siden jeg har tilbragt mange juler der nede. Og det fremkaller selvsagt også mange familiære minner.

_IMG1452-Scannet-Dias-19XX-12-XX-2014-01-01-Soloppgang-Nerja-Spania
En strand like ved Balcón de Europa i Nerja, Andalusia, Spania

2 kommentarer til “En klisje for deg…”

Legg igjen en kommentar