Kategoriarkiv: Uteliv innafor hekken

Flaggermuslyd

I natt sto lydopptakeren og tok opp lyd rundt meg mens jeg sov (sov selvsagt ute i hagen igjen, det er jo der det skjer ting). Mens jeg lå og snorket var det aktivitet i lufta over meg. Det var flaggermus som fløy rundt og lette etter noe å spise. Disse bruker lyd både til å navigere med og til å finne insekter som er ute og flyr i natten. Flaggermusa gir fra seg et kraftig skrik. Dette skriket kommer tilbake fra omgivelsene i form av ekko. Disse ekkoene bruker flaggermusa til å orientere seg med og til å finne og fange byttedyr. Tonehøyden (frekvensen) på disse skrikene er så høyt opp i skalaen at det ikke er mulig for det menneskelige øre å oppfatte dem, selv om skrikene er temmelig kraftige. Men ved å ta opp lyden kan man lage et bilde av lyden, et såkalt sonogram. Det er et bilde som viser hvordan lyden varierer i tonehøyde over tid. Dette bildet er et sonogram av en av flaggermusene som fløy over meg der jeg lå og sov ute i hagen i natt:

Sonogram. Tidsaksen (horisontal, multiplisert med 16) og frekvensaksen (vertikal, dividert med 16).

Horisontalt går tiden (sekunder) og vertikalt er tonehøyden (frekvensen). Før jeg lagde sonogrammet reduserte jeg hastigheten på opptaket med 16 ganger for å kunne høre lyden. Derfor må den viste tiden divideres med 16 og den viste frekvensen multipliseres med 16 hvis man ønsker å vite den virkelige frekvensen til skrikene. Tonehøyden er altså over 30 kHz og utsnittet over varte i underkant av 4 sekunder.

Til å begynne med skriker flaggermusa omtrent hvert 0,2 sekund (3 sekunder/16), altså omtrent 5 ganger i sekundet. Etter hvert skriker hun raskere og raskere for til slutt å skrike så raskt etterhverandre at det er vanskelig å skille det enkelte skrik fra hverandre. Årsaken til dette er at flaggermusa nå forfølger det den har avgjort at er et bytte. Jo nærmere flaggermusa kommer dette byttet, jo kortere tid vil det være til ekkoet fra byttet kommer tilbake til den. Da sendes umiddelbart et nytt skrik ut som så bruker enda kortere tid på å komme tilbake. Flaggermusa styrer på denne måten inn mot byttet og fanger det til slutt.

Til slutt må vi vel høre på hvordan det høres ut, her avspilt med 1/16 av den virkelige hastigheten på opptaket. Det er nøyaktig samme utsnittet som vist i sonogrammet, så du kan jo se på sonogrammet mens du spiller det av for å både se og høre skrikene fra flaggermusa når den fanger byttet:

Flaggermus som jakter

Jeg har ikke lært meg å artsbestemme flaggermus fra lyd ennå, men ut i fra frekvensen på skriket tror jeg dette er ei nordflaggermus. Det er også den vanligste flaggermusarten i Norge så vidt jeg vet.

Friluftslivets vuggesang og vekkeklokke — og et villdyr som brøler ut i natten

Noe av det triveligste jeg vet med å overnatte ute, det er å ligge tørt og lunt i soveposen mens regnet trommer ned på taket rett over hodet på meg. Det er vuggesang for meg, beroligende og søvndyssende. Og det lukker meg inne i et lite rom vekke fra elementene som herjer bare få centimeter fra der jeg ligger. Hør på dette lydklippet som ble tatt opp i natt der jeg overnattet under presenningen som vist i bildet nedenfor:

Friluftslivets vuggesang
Soveplassen i hagen rigget for regnværet som var i natt. Forleden natt kom det forresten tre grevlinger rett forbi senga, den ene kom til og med springene under senga. Dette må kunne kalles kortreiste naturopplevelser og friluftsliv. Grevlingene har forresten vært der hver natt jeg har overnattet ute, men ikke i natt når det regnet så mye. Piggsvinet har også vært innom flere ganger.

Om morgenen var det blitt oppholdsvær. Siden fugleforinga henger bare et par-tre meter unna blir jeg vekket av fuglene som er ivrige med å slurpe i seg skallfrie solsikkefrø om morgenen. Nå er jo ungene ute av redet (første kullet for de som har flere i løpet av sommeren), så det kan av og til kry av tenåringsfugler som gjerne bruker presenningen og bardunene som sittepinner før de spretter videre til foringsautomaten. Her er det pilfink og ringdue som er i sving med morgenkonserten:

Friluftslivets vekkeklokke

Visste du forresten at piggsvinet kan brøle? I dette lydklippet som ble tatt opp for litt over ei uke siden lå jeg og sov ute i hagen med en lydopptaker gående hele natta ved siden av. Du hører at jeg snur meg i soveposen. Et piggsvin spiste av noe kattemat jeg hadde slengt ut på plenen i fall det skulle dukke opp — hvilket det også gjorde. Her kan du høre brølet det kom med når det skvatt, samt hvesing/knurring og væring i lufta for å prøve å finne ut hva i verden det var som angrep det. Selv våknet jeg av lyden, men jeg så ikke piggsvinet fordi det var for mørkt, så jeg snudde ryggen til og sov videre. Det var også et piggsvin som brølte sist natt jeg lå her også, to ganger til og med, men da hadde jeg ingen lydopptaker. Men denne gangen kunne jeg se piggsvinet som hadde stått bare en halvmeter unna meg og spist kattematen som jeg hadde satt i ei skål helt innved feltsenga i ly for regnet.

Piggsvinbrøl

Lyden av sommer

Det er sommer og i hagen bak huset her er det et digert buskas av rododendron som står i full blomst. Dette vet insektene å sette pris på, og som takk spiller de en skikkelig sommerkonsert.

Rododendroen står nå i full blomst
Dette opptaket gjorde jeg nå i kveld for litt siden.

Det er også andre som slår seg med i koret. Den intenst pipende lyden er fugleunger i en av de mange fuglekassene jeg har satt opp rundt om kring her. Ringdua ler sitt ho-hooo-ho—ho-ho (nesten julenissen jo) og svarttrosten synger ut sin godnattsang for trostebarna (det er selvsagt bare tull, for han synger egentlig: Se å holde der unna svarttroster, for her bor jeg).