Kategoriarkiv: Tur

Nei, sommeren er ikke slutt

Med tjue grader og sol fra skyfri himmel er denne dagen flott for en laaang ridetur på Gyda. Her er vi kommet opp på Hadelandsåsen ved Skjerva, klokka er nå halv fem og det er tid for lunsj, pasta og kylling med squash.

På Hadelandsåsen ved demningen mellom Skjellbreia og Skjerva

 

Pasta og kylling med squash

 

Lunsj med flott utsikt

___________________________________________________________________________

Og her gikk turen:

30 mil rundt Romeriksåsene, Nordmarka, Krokskogen og Tyrifjorden
Slik det ville se ut om du hang i en fallskjerm høyt over Oslofjorden utenfor Moss

78 år bakpå pillionen

Pappa-Prøis – altså Birgittas pappa – synes 78 år er akkurat passe alder til å ta seg en tur på bygda med en 2053-kubic V-twinn for å se på livet. Høreaparatet ble lagt igjen hjemme – man skal være mer enn svært dauvhørt for å ikke høre Gyda når hun synger. Thore har jo ellers fartstid på MC fra sine yngre dager bak styret på en Ariel Northon, og siden også på en Vespa, da med mamma-Prøis, Irmeli, på «bönpallen». Nå er det altså han som skal nyte utsikten der bak – med meg på gassen. Det ble faktisk over 13 mil før vi ga Gyda fri. Da hadde vi vært både på Årnes og i Bjørkelangen, og fartet langs veier Thore aldri har sett før. Jeg er jammen ikke sikker på om jeg har sett dem alle selv heller. En fin måte å være på tur sammen på en torsdagsettermiddag etter jobben.

Full mundur er påkrevet. De rosa sandalene og blomstrete T-skjorta får bli hjemme. Man får jo både kle og te seg som en ordentlig biker. (foto: Irmeli Prøis)
Mmmmhmhm…på tide med litt vind i barten – MYE vind i barten! (foto: Irmeli Prøis)

Neste tur blir rundt Øyeren. Da tror jeg vi skal ta Gydas lillesøster, Bodil. Hun har vært rundt der mange ganger før og kan veien utenat. Og hun er litt mer tilbakeholden og lavmælt, så da kan vi snakke sammen på intercomen.

Loen skylift

Tur opp Loen Skylift i dag.

1000 meter opp. Opp der skal vi👆

En fantastisk utsikt på vei opp

Halvveis møter vi den andre gondolen som er på vei ned

Luftig utsikt

Lunsj med utsikt.

MC-tur

På tur på Vestlandet, midt inn i hjertet av ektremvarsler for regnvær, flom og jordskred. Egentlig er det tålelig bra. Her noen bilder fra utsikten fra Gaularfjellet på veien fra Aurdal til Førde.

Mye svinger på vei opp hit

Broene over Leira

I dag tar jeg meg opp langs Leirelva og besøker alle broene. Her kl 07:30 ved Borgen bro på Åkrane.

Veien ender i elva ved Borgen bro.

I det jeg dro fra Borgen bro kom ei gråhegre flygende, den første jeg har sett i år. Klokka er nå 07:45 og jeg er kommet til Leirsund bro. Her treffer jeg en kammerat som har tilbragt natten i ei hengekøye nede i ei ravine. Der hadde han nærkontakt med kattugle.

Leirsund bro.

Klokka er nå 08:20 og jeg står under Frogner bro.

Frogner bro. Ikke et særlig vakkert sted, men der renner nå i ihvertfall Leira.

08:35, E6 krysser Leira her. Her holder ei strandsnipe til.

E6

Klokka 08:50 har jeg kommet til Tveiter bro der Gjerdrumsveien krysser Leira. Her synger rødvingetrosten, gråtrosten, måltrosten rødstrupa, bokfinken, trepipelerka, løvsangeren, grønsisiken og sikkert flere. Og her er det hvitveis, hestehov , vårkål (tror jeg) og en blå jeg må høre med ekspertisa (Birgitta) om hva er.

Tveiter bro

Dette er hvitveis

Men hva er dette?

Ekspertisa vet faktisk ikke hva den blå blomsten er. Men nå er jeg ved broa over Kråkfoss og klokka er 09:30. Kråkfoss er flott på så stor vannføring.

Kråkfoss bro.

Den gamle demningen er gått helt ut av bruk.

Mye vann!

Rett før 10:00 er jeg ved Eiksvad bro. Her synger ei rødstrupe vakkert. Var det opp til sangen burde den hete sølvstrupe. Måltrosten synger i det fjerne. Og gulspurven sitter og teller til syv oppat og oppat igjen.

Eiksvad bro

Klokka er 10:20 og nå er det Homledalsbroa som besøkes. Så langt oppe i Leira blir det en del kjøring på grusveier, men det et fint å få trent litt på det også. Ned den strømmen i bakgrunnen var det noen kammerater som kom svømmende for mange år siden – etter en kanovelt midt i stryket. Det var ikke fult så stor vannføring da, men litt var det. Jeg padlet alene i min kano og slapp å svømme da. Jeg var vant til å padle stryk, både med kano og kajak og så akkurat hvor fella lå og hvordan den skulle takles ?

Homledalen bro

På denne vannstanden er det ganske enkelt å forsere dette stryket med kano eller kajak. Man tar bare fart og pløyer gjennom den valsa der. På lavere vannstand dukker det opp teknikaliteter. Det var der de veltet.

Bare å pløye igjennom her også – midt i. Ligg unna kvistene til venstre. Strømmen vil nok trekke deg mot venstre, men med god fart krysser du den lenge før du treffer bølgen ute til venstre. Treffer du den er det bare å gi på med baugen rett inn i bølgen og du vil få en fin tur over.

10:55 og Låkedalen bro.

Låkedalen bro.

Her renner elva stri.

Klokka 11:15 er det Kringler bro sin tur. Dette er kanskje det fineste stedet du får se av Leira langs veien. Fossen er også fin på lav vannføring, men nå er den imponerende. Her synger minst to svarthvit fluesnappere i landskapet.

Kringler bro

Kringlerfossen er flott nå!

Deler av den gamle dammen.

Klokka 11:45 står jeg på den gamle broa der Breensvegen krysser Leira. Ved siden av og høyt der oppe er den nye broa som tar E16 over elva. Løvsanger, gulspurv og munk holder meg med selskap.

E16 over den borteste broa. Sykkelen står på gamlebroa.

Hva denne broa heter aner jeg ikke, men den hjelper i hvert fall de som kommer langs Slettmovegen over Leira. Klokka har blitt 12:10 og det et varmt og godt. Her et vannet så klart at jeg tar sjansen på å drikke det. Jeg er tørst og har ikke mere kaffe igjen, så det får gå som det går. Det et jo ikke særlig mer bebyggelse motstrøms heller. Akkurat når jeg kom hit syntes jeg at jeg hørte en fossekall bak elvebruset. Det kunne godt ha stemt, for oppunder broa er det et digert fossekallreir. Men det viste seg å være ei vintererle. Koselig fugl som jeg ikke får selskap av ofte. Vintererla ser ut som ei linerle som er gul fer linerla er hvit og med ekstremt lang stjert som den gjerne vipper opp og ned når den sitter.

Brua der Slettmovegen krysser Leira. Oppunder brua er det et digert fossekallreir.

Og selv om elva egentlig har gått over til å hete Åklangselva her ved Skjerva bro, synes jeg den hører med i samlinga. Det er jo tross alt samme vannet so renner i begge elvene.

Skjerva bro. Vannet bak fossen heter Skjellbreia.

Det er egentlig ei bro til (hvis vi ser bort fra gang- og jernbanebroer), men den kommer man ikke til uten bomnøkkel. Det er broa like ovenfor Leirsjøen der Hadelandsdrapene fant sted på begynelsen av 80-tallet.

Da er broturen slutt og klokka har akkurat passert ett, så det er bare å fyre opp Tom Waits i hjelmen og sette kursen hjem igjen – jeg velger meg albumet Heartattack and Wine.

Jeg må nesten ha med den flotte utsikten over Gran der nedturen fra Romeriksåsen starter.

Det er mye pent på Gran!

Ny vårtur i samlingen – med fluesnapper, traner, tårnfalk og spurvehauk

Jeg ble vekket av en ivrig svarthvit fluesnapper klokka kvart på fem i dag og satte meg ut i hagen for å høre hva den hadde å si. Antakelig gikk den på visning sammen med sin gemalinne i de to kassene jeg åpnet den 1. mai nettop for at det skulle være ledig for fluesnappere. Så sang vel hannen i lykkerus fordi den skjønte at her ble det nok både det ene og det andre – og der det andre er fluesnapperbarn. Vel, siden jeg nå var oppe og siden jeg har gjennomført de tre obligatoriske vårturene – og også siden Birgitta er hos en av vennene sine for å levere tomat-, paprika- og agurkplanter, så måtte jeg finne på en ny vårtur med Vulcanen – for på tur må vi jo. Så nå sitter jeg her – klokka er kvart på ni – ved utløpet av Mjermen og ser at det er vår her også, med flom, linerler, grønne jorder og i det hele tatt. Dette blir nok en fjerde obligatorisk vårtur, for veiene utover her er utrolig morsomme å kjøre – på MC altså. Og særlig bra blir det med låtene til Tom Waits fra albumet Bad as me inne i hjelmen. Må bare huske å ta av meg hjelmen når jeg gjør stopp og skal høre på naturens lyder.

Starten av Mjerma

Mjermen

Jeg vet ikke hva normal vannføring er her, men nå renner det i hvert fall friskt.

Halv ti, og her helt syd i Setten synger en svarttrost akkompagnert av et løvsangerkor. Løvsangersang gir sommerfølelse.

Sydøst i Setten – Gaupevika

Og da er det lunsjtid i nordenden av Røytjenn. Dette er egentlig en flott tilrettelagt fiske- og badeplass, og jeg hadde sikkert tatt et bad hvis jeg hadde kjørt bil. På sykkel er det imidlertid ikke særlig lurt å kjøle seg ned med et iskaldt bad på denne tida av året. Selv om gradestokken har passert ti grader og vel så det er det kaldt nok til å begynne å fryse om man ikke passer på når man sitter sånn midt i fartsvinden. 100 km/t vind har en ganske stor avkjølende effekt. Kjøttsuppe med ekstra nudler blir det nå. Og kaffe etterpå.

Røytjenn badeplass

Passert Bjørkelangen kjører jeg småveiene øst for Bliksrud-, Lier- og Vålermåsan. Her får jeg se både tårnfalk og trane. Tranen var så langt unna at jeg måtte ha kikkert for å bekrefte at det var trane jeg så, men tårnfalken var bare femti meter unna.

Veien forsvinner der borte i horisonten. Ingen bil så langt øyet ser, så her er det bare å gi gass. Tranen er 300 meter ute til venstre

Og rett etter at jeg skrev det ser jeg fjorten traner til – og mye nærmere.

Cirka femti meter til venstre for løa er det minst fjorten traner, antakelig fler nedenfor kammen.

Klokka kvart på ett er turen slutt. Men før det fikk jeg litt av en opplevelse. Jeg kom kjørende langs Årosveien i 80, på et rett strekke med jorde på venstre side og tett granskog helt inntil veien på høyre side. Plutselig skjener en spurvehauk i lav høyde fra høyre og ut i veibanen rett foran meg. En meter foran sykkelen sprer den ut stjerten for å få til en krapp manøver, drar rett oppover og går akkurat klar av hodet mitt i det jeg passerer den. Jeg opplevde noe lignende i fjor. Da støkk jeg opp en spurvehauk i en sving der Solbergveien følger bunnen av ei ravine. Den la ut bortover veien i samme retning som meg. Jeg fulgte etter den fem meter bak den et godt stykke. Den speidet hele tiden bakover for å se om jeg tok innpå. Den visste jo ikke at jeg holdt igjen for å beholde avstanden og nyte synet. Etter hvert ble ravina så grunn at den kom seg ut over kanten på siden. Et mektig syn. En fantastisk opplevelse. De som synes naturen er bra å nyte i form av et program på TV skjønner ikke hva de snakker om. Det blir som å se noen spise en indrefilet på TV istedenfor å spise den selv. Velbekomme. Jeg har klart meg uten TV siden 1985. Hvis du er glad i natur, gjør deg selv en tjeneste. I morgen tidlig, før du drar på jobb, stå opp i fire-halv fem-tida, ta med deg en kopp kaffe ut i hagen, på verandaen eller på trappa, eller bare åpne vinduene på vidt gap. Møt naturen som er der ute – slik den er – upyntet, ekte og virkelig. Kjenn brisen i ansiktet, få kjølig morgenluft i lungene, hør på lydene og kjenn på lukten av en gryende dag. Bare denne ene gangen. Gjør det!