Kategoriarkiv: Hage

Hektisk aktivitet

Å fore fugler om vinteren skaper liv og røre i hagen i en tid det ellers er nokså dødt og stille. I dag satte jeg et mikrofonpar rett ved en av foringsplassene i hagen. Hør på aktiviteten:

Ved fuglebrettet under epletreet

Og så er det pilfinkene da, som i dag også satt og skravlet i naboens hekk, førti meter unna. Rene «fuglefjellet», hør på det:

Pilfinkene i naboens hekk

Morgenglad svarthvit fluesnapper

Slik høres det ut når en svarthvit fluesnapper synger av full hals tidlig på morgenen. Den sitter der og synger fremdeles nå klokka kvart på fem, men opptaket er fra klokka kvart over fire.

Svarthviten kan synge hele dagen, men det er ekstra fint å høre på den tidlig om morgenen . Lydbildet er jo helt annerledes da enn senere på dagen. Det er mindre støy og også andre fugler som synger. Fluesnapperen slår seg mer enn gjerne til i ei fuglekasse. Siden den ankommer lenge etter at meisene har startet hekkingen er det viktig å sette av ei kasse eller to til fluesnapperen. Hvis den kun finner opptatte kasser ender det fort med kamp på liv og død og utkastelse av den tapende part. Det er bare å tette igjen åpningen (helst ikke senere enn februar) og så åpne den igjen rundt 1. mai, eller kanskje ei uke før for å være sikker. Den vesle fuglen har jo tross alt flydd helt fra Vest-Afrika for å besøke akkurat deg, så da bør du sørge for at det er ledig og ryddet og fint på gjesterommet til den kommer. Og husk nå å sette deg ut om morgenen for å høre på den. Den skaper vakker stemning.

Imitatoren

Stæren er en  mester i å imitere sangen til andre fuglearter. Av og til er imitasjonen så god at man lett kan la seg lure til å tro at det er den imiterte arten som synger. I dette opptaket er det en stær som imiterer en rødvingetrost, og da en dialekt av rødvingetrosten som ikke er så vanlig å høre her i området. Det er jo det første tegnet som bør tenne nysgjerrigheten. Men nå er det jo sånn at nå mens fuglene trekker, så kan man jo få høre mange arter som bare er på gjennomreise og uvanlig å høre lokalt utenom trekktiden. I dette opptaket avslører stæren at den ikke er en rødvingetrost fordi den plutselig skifter tema og går over til noe helt annet. Ingen rødvingetrost synger sånn, det er sikkert. Når man skal bestemme fuglens art ut i fra sangen er det viktig at man lytter til den over tid. Det vil ofte gi detaljer som viser hvilken art det egentlig dreier seg om. Nå så jo jeg stæren da, før jeg rettet mikrofonen mot den, så jeg var jo aldri i tvil. Men jeg synes nå det er artig å høre på den selv om jeg vet hva det er.

I dette opptaket er det også noen andre arter som blander seg inn: en eller muligens flere bokfinker, en svarttrost, en dompap (tror jeg, tjuu tjuu, svakt, langt der baki, eller kan det muligens være en spettemeis?), smatringen fra en haug med pilfinker (ganske svakt i bakgrunnen, i naboen sin hekk) og trommingen fra en vårkåt flaggspett. Dessuten ei bikkje, et passasjerfly og regndråper som slår mot parabolen som mikrofonen er montert i:

 


For deg som er usikker på hva som er hva, så har jeg klippet ut de mest dominante her. Først stæren som imiterer rødvingetrost:

Så stæren som går over til noe helt annet:

Og her er bokfinkens «fink fink» og flaggspettens tromming (helt typisk, kort og veldig rask, maskingeværlignende):

Og så en pludrende bokfink etterfulgt av skvatringen fra en bekymret svarttrost:

Dompapen og pilfinkene er veldig svake i bakgrunnen, dompapen knapt hørbar hvis du ikke konsentrerer deg.