Kategoriarkiv: Hage

En sjelden hagegjest

Den er ingen sjeldenhet i norsk natur, men det er nokså sjelden at man får den som gjest i hagen. Det er altså kjernebiteren jeg snakker om. Dens normale liv er høyt oppe i trekronene godt ute av syne for det menneskelige øye. Ikke lager den noe særlig lyd heller. På de 12 årene vi har bodd her har det kun vært en vår hvor den stakk innom noen dager. Det gjelder da som regel unge kjernebitere, altså de som ble født i fjor. Men gjesten i dag er et fullvoksent eksemplar, antakelig en hunn (se ny info nederst). Kjernebiteren bærer sitt navn med rette. Den kan bite med en kraft på rundt 50 kg (eller 500 Newton for å være mer korrekt siden kg angir masse). Kjernebiteren tiltrekkes av frukttrær, særlig kirsebær, og den knuser lett kirsebærsteinene som den setter til livs med stor appetitt.

Kjernebiter
Fire arter i ett bilde. Kjernebiteren foran til venstre, bjørkefink foran i midten og bak til venstre, jernspurv foran til høyre, og et bokfink han og hun bak til høyre (hannen til venstre, hunnen til høyre).

5. mai: Ut fra det nederste bildet mente jeg at det var en hunn, og det er det jo. Det ser man av den lyse flekken bakerst i det svarte feltet på vingen. Men det øverste bildet er antakelig en hann. Den har mye klarer farger på hodet enn hunnen nederst på bildet. Det var altså (minst) to kjernebitere, ikke en. Siden har det vært kjernebiter her flere ganger, av og til minst tre på en gang.

Bjørkefinken tilbake

Bjørkefinken pleier ikke å trekke veldig langt vekk om vinteren. Mange drar nok et stykke ned i Europa mens en god del kan overvintre langs kysten i Syd-Norge om forholdene tillater det. Men nå er den nok på vei nordover igjen. For i dag morges først hørte jeg (fra senga!) og senere så jeg årets første bjørkefink her i dalen. Utover dagen klarte jeg å telle fire samtidig, så det er vel kanskje ti stykker her tenker jeg. Studerer man observasjoner av bjørkefink hos https://www.artsobservasjoner.no/ finner man at det foreløpig ikke er noe storinnrykk sydfra, så antakelig er de fuglene jeg ser her overvintrere som har begynt å bli rastløse og kjenner at det er på tide å finne seg en hekkeplass i Nord-Norge eller fjellbjørkeskogen i Syd-Norge. Sangen til bjørkefinken er en nasal «ryting» — ryyyyyt — som gjentas hele tiden, gjerne fra en stor flokk. Men foreløpig er det ikke særlig fart i den, bare forsiktig stemmeprøving. Her er ett lydopptak jeg gjorde i hagen i april 2018:

Bjørkefink (22. april 2018)
Bjørkefink, fremdeles i vinterdrakt
Det er nok maten som drar den hit til hagen vår.
Bjørkefinken har en flott fjærdrakt.

Det er nokså mye aktivitet rundt om kring i hagen nå. Her er noen bidragsytere.

Bokfink og bjørkefink
Rødstrupe
Svarttrost
Spettmeis
Ringdue
Snøklokker