Kategoriarkiv: Uteliv

Båltur!

Det blir alt for sjelden dessverre, men i dag klarte både kompisen min Sverre og jeg å bli enig om at dagen var kommet for en god gammeldags båltur. Sverre er utdannet meteorolog, så han spådde oss et veldig flott vinterturvær med sol og 13 minus for anledningen. Truger ble reimet fast til skoa, staver tredd over vottene og vi la i vei utenfor løyper og stier, for i løypene så det ut til at køen fra polet i Bærum hadde tatt seg til rette. Ikke rart det så fint været var. Men å gå i kø, det orker vi ikke. Dessuten er det utenfor løypene at man får de beste naturopplevelsene. Det er der vi ser spor et dyr og fugler, og det er der vi finner bortgjemte iskatedraler. Snø og rim henger tungt på trærne og skaper ytterligere eventyrstemning.

Bildene er det Sverre som har tatt, og han glemte selvsagt å snu kameraet og ta bilde av seg selv, men han var med på turen altså. For å rette på fadesen henter jeg fram et bilde av ham fra forrige båltur noen hundre meter unna, som faktisk også var en veldig fin tur. Da var det ingen snø siden det var midt i oktober.

Sverre
Vedhugst. Vi fant noen gamle stubber av tørrbusker som sikkert ble kappet forrige vinter, for de var kappet av omtrent en meter oppe på stammen.
Fru furu med barneflokken. Eventyrstemning.
Båltur betyr nesten like mye jobb som bålkos.
Et «ulykkesbilde» i følge Sverre. Han kom borti knappen. Men det ble jo et ulykkesblinkskudd. Her tester jeg forresten ut ei «bålrist» jeg impulskjøpte for minst et par år siden. Den har bare ligget i boden siden det, men viste seg faktisk å fungere utmerket. Det er altså en liten plattform som legges oppå snøen og som man fyrer bålet oppå. Den har et snøanker i hvert hjørne, så plattformen forblir stabil selv om det smelter ut ei dyp grop under. Den kommer nok til å bli brukt oftere heretter.
Skogen er full av iskatedraler nå.

Turgrilling i hagen

I en tidligere video viste jeg fram et turkokeaparat som heter BioLite CampStove 2. Der nevnte jeg at jeg hadde en grill som kan settes på denne kvistbrenneren, og den fant jeg like godt fram i dag og lagde meg lunsj ute i hagen. Fiskekaker på brød med rogn og ketsjup samt kyllingvinger. Det er faktisk ikke så dumt å bruke turkokeutstyret titt og ofte ute i hagen. Øvelse gjør mester som det heter, og det er alltid greit å ha øvet seg både titt og ofte i matlaging på turutstyret før man står der på tur i skog eller fjell i regn, vind og kulde og ikke helt vet hvor man skal starte. Øvinga kan foregå i hagen eller på svippturer ut i naturen. Matlagingen blir litt morsommere på denne måten og dessuten har det den bieffekten at terskelen for å dra på tur der man må lage seg mat senkes betydelig.

BioLite-ovnen med grillen sammenlagt ved siden av.
Man stapper kvist ned i luka på toppen. Varmen ledes opp til grillrista. Eventuelt fett drypper ned på panna under og renner ned i ovnen hvor det forbrennes.
Lunsj i hagen

Ettermiddagskaffe i skogen

På en dag som denne er det kos å lage seg ettermiddagskaffe i skogen. Som nevnt i et tidligere innlegg har jeg mange kokeapparater for turbruk, og denne gangen tok jeg fram ett av de minste jeg har, en Trangia rødspritbrenner med ei kjelestøtte oppå.

Kaffekjelen som tar cirka en halv liter står på ei kjelestøtte som igjen står på en helt vanlig Trangia spritbrenner. Nederst har jeg ei lita metallplate så ikke alt skal synke ned i snøen.

Alt jeg bærer med meg går i lommene på anorakken og buksa: kaffekjelen, en silikonkopp, spritbrenneren og en liten pose med kokekaffe går oppi kjelen. Brenneren er allerede fylt med rødsprit hjemmefra, men jeg tok med litt ekstra i ei lita flaske i fall det ikke skulle være nok, noe det forøvrig var. Jeg trenger i tillegg en liten lighter og en hyssingstump. Hyssingstumpen vætes i rødsprit og fungerer som veke under opptenningen. Siden det er spritdampen som brenner, og det kommer svært lite spritdamp når rødspriten er 14 kuldegrader som det var i dag, så bruker jeg en hyssingstump som veke og lar denne brenne og gradvis varme opp rødspriten slik at det blir mer spritdamp og mer og mer ordentlig fyr etter hvert. Det kan fort ta noen minutter når det er så kaldt som i dag. Men minutter har jeg mer enn nok av for tiden. Og i finværet er det jo bare fint å sitte å myse mot sola.

Mens man venter på at kaffen skal koke.
Snøen er vekke fra trærne og det blir plutselig litt vårstemning.