Kategoriarkiv: Småsnakk

Nærfriluftsliv

Det er jo inn i tiden med nærfriluftsliv, og siden været ikke er allverdens i dag, inviterte jeg like godt Birgitta og foreldrene hennes på bålstekte sveler og vafler i hagen i dag, med bålkokt kaffe til må vite. Pappa-Prøis måtte dessverre holde seg hjemme, men mamma-Prøis lot seg be.

Flere jern i ilden, nærmere bestemt to, ett svelejern og ett vaffeljern.

Oppskrift på bålsveler (også kalt lapper):
4 ss smør
1 dl sukker
3 egg
3,5 dl kulturmelk
5 dl hvetemel
1,5 ts bakepulver
smør/margarin til steking (jeg bruker flytende melange)

Smeltet smør, sukker, egg og kulturmelk røres sammen, hvetemel og bakepulver siktes i til slutt. La det helst stå og svelle i minst en halvtime før steking. Røra er temmelig tykk, nesten vanskelig å øse i jernet. Sveler kan godt stekes i panne, men jeg bruker et svelejern som er beregnet for bål.

Oppskrift på bålvafler:
50 g smeltet smør
2,5 dl sukker
3 egg
5 dl kulturmelk

5 dl hvetemel
2 ts vaniljesukker
1 ts natron
smør/margarin til steking (som for sveler bruker jeg flytende melange, veldig praktisk på tur)

Egg og sukker røres sammen. Ha i resten av ingrediensene, melet til slutt. Natronen kan røres ut i kulturmelka. La det helst stå og svelle i minst en halvtime før steking. Røra er betydelig tynnere enn svelerøra, men tykkere enn pannekakerøre.

Steking:
I teorien skal man vel slippe å smøre jernet mellom hver svele/vaffel, men jeg er flink til å være uforsiktig under steking, så jeg pleier å smøre jernet mellom hver eneste svele/vaffel, det vil si jeg tømmer en god slump flytende melange i jernet og så snur og vender jeg på jernet før jeg har i røra. Pass også på at jernet er godt oppvarmet før stekingen begynner, så slipper svela/vafflen jernet lett. Ikke åpne jernet for tidlig. Da deler svela/vafflen seg (særlig vafler). La det gå et par minutter før du sjekker. Vaffelrøra kan du godt ha på ei flaske eller i en melkekartong når du drar litt lenger enn ut i hagen. Svelerøra er kanskje mer praktisk å ha i en beholder med litt større åpning så man kan få ei skje eller noe lignende nedi for å få den ut. En «sprutepose» kan være et alternativ, for eksempel en vanlig plastpose der det ene hjørnet klippes av slik at røra kan sprutes ut i jernet.

Bon appétit! Husk kaffen!

Røyetid

Onsdag 14. og torsdag 15. oktober:

Da var det tid for å sette røyegarna igjen. Finn og Rune er i ferd med å laste ombord i båten.
Rune ferdig innpakka i flytedress. Nå skal røya til pers – håper vi.
Finn er kaptein, styrmann og maskinist. Jeg er matros og sitter i midten klar med årene som står for framdriften under utsettingen av garna. Her må man kunne både ro og skåte.
Garna er satt. Rune får være maskinist og styrmann på tilbaketuren. Det er ikke vanskelig å se at at han liker oppgaven!
Fint vær. Vinden løyer etter hvert.
Neste dag opprinner med et aldeles flott vær. Follsjå ligger der like blank som et speil. Det er nesten så det er for ille å spjære vannspeilet med båten, men vi må jo ut for å trekke garna da!
Sola titter så vidt over horisonten og starter med å jage frostrøyken vekk.
Finn er forventningsfull i blikket. Hva har gått i garna tru?
Rune speider etter første garnblåsa.
No vert det spanande gutar!
Ja, se det ja! En ørret har gått i garnet!
Det blir flere fisker etter hvert. Nå blir det stekt røye til middag ja!
Fiskepinner er ikke noe for oss, så de slipper vi ut igjen.
Blefjell har fått snø på toppen.
De hvite fjella i bakgrunnen ligger mellom Gaustatoppen og Tinnsjå. Selve Gaustatoppen ligger bak den mørke ryggen til venstre.
Det er vanskelig å ta farvel med Follsjå når den viser seg fra en sånn side, men vi må jo hjem og plukke garna for fisk.
Etter at garna er trukket er det til med å plukke dem for fisk. Tålmodighetsarbeid ja, men i det flotte været er det reine kosearbeidet også.
Denne smyger vi mener Rune. Noen fisker har bestemt seg for å hevne seg ved å gjøre arbeidet så plundrete som overhodet mulig for oss. Når du strever i et kvarter med en enkelt fisk kan det gå litt ut over tålmodigheten.
87 røyer, 18 ørreter og 15 abbor. Middels pen fangst i følge Finn. Rune og jeg er mer enn fornøyde. Her blir det mange gode middager!