Alle innlegg av Frode

Smålom og storlom

Vortungen 1. mai 2024 klokka kvart på ti på kvelden.

Hvis man er heldig kan man høre veldig høye rop fra fugl ute på skogsvann og tjern, rop som får nakkehårene til å reise seg og som gir en sterk villmarksfølelse. Rop fra lomene er ikke hverdagskost, ikke for meg i hvert fall, men noen steder opptrer de regelmessig og drar man da dit i rett tid og blir over natta er det ikke sjelden man får høre dem. Storlomen er vel egentlig den som lettest lar seg høre fordi den ikke er spesielt sky og gjerne holder til på store sjøer og elver. Smålomen foretrekker mindre tjern på bortgjemte steder, men i trekktida er de lettere å observere siden de jo må raste underveis til sitt bortgjemte hemmelige lille sommersted. Lettest er de å høre om natta, gjerne i kveldinga og i morgentimene.

Men nå roper de såpass høyt at de kan høres ganske langt unna. Men hvordan låter det? Storlomen har kanskje de aller fleste hørt en eller flere ganger:

Storlom. Ekkoet fra landet på andre siden av vannet høres nesten like skarpt og tydelig som selve ropet. Den roper henholdsvis 3, 4 og 4 ganger i de 3 seriene, og ekkoene kommer mellom hvert rop. Ved hjelp av tidsforskjellen mellom ropet og ekkoet, kartet og lydhastigheten ved 5-10 °C har jeg regnet ut at lomen anslagsvis ligger 150 til 200 meter borte fra lydopptakeren (ca. 75 meter retning mot lydopptakeren fra landet som gir ekkoet). Hører du godt etter vil du høre at en annen lom svarer langt borte i det fjerne, så den har også hørt vår lom.

Smålomen har et helt annerledes rop, og ofte kan det i tillegg høres litt hest og uhyggelig ut. Her høres det dog veldig rent og glatt ut. Tenk deg dette ropet fra et lite tjern langt inne i skogen midt i natten:

Storlomens kontaktlyd kan minne litt om smålomens rop, men man hører godt forskjell når man hører etter. Her hører man også en knurrende eller rapende lyd som er storlomens varsellyd:

Så da er det bare en ting å gjøre, og det er å oppsøke de dype skoger mens det ennå er godt mulig å høre dem. God tur!

Storlom

Å høre storlomen skrike i nattestillheten gir ekte villmarksfølelse. Dette lydopptaket er fra Vortungen natt til 29. april i år, omtrent ved midnatt. Det har nettopp regnet, så man hører også vanndråper som drypper ned på plankene på hyttetrappa.