Alle innlegg av Frode

Triks for å måle vanntemperatur

Er du fisker og trenger å vite hvor varmt vannet er? Eller kanskje du barer lurer på om det endelig kan ha blitt badetemperatur? Prøv dette trikset for å måle vanntemperaturen uten termometer. Jeg har utviklet metoden selv og brukt den i mange år, så jeg kan underskrive på at den virker.

Sånn kan man få et bra estimat på vanntemperaturen i dette tjernet uten termometer

Opptog i skauen

Jeg hadde et viltkamera stående ute ei uke. På minnepinnen lå det 69 videoer. Jeg så fort at dette nok kom til å bli mindre interessant da det stort sett var kvist og kvast som beveget seg i vinden som hadde trigget kameraet, bortsett fra filmsnutt 68, for der satt det jammen et lite ekorn og gnagde på ett eller annet. Men så kom den store overraskelsen. På det siste klippet dukket jammen denne krabaten opp. Og legg merke til for et opptog av fugler den har etter seg.

Mår

Det var altså måren som var ute og lette etter noe spisbart, antakelig fugleegg siden skauen nå er full av sånt snaks. Du kan også høre at måren er oppe i treet og sjekker ut remediene mine. Ka farsken e de nu han Frode har vært og hængt opp i det hær træet? (nordnorsk mår). Opptaket er gjort bare 300 meter hjemmefra.

Jeg fikk også med han her på et annet sted 150 meter unna.

Rådyrbukk

Badesesongen er i gang

Det var dugnad på fellesbrygga som isen hadde herpet skikkelig med i år. Jeg trodde det skulle ligge is på vannet fremdeles og at vi måtte hakke brygga ut av isen, og hadde faktisk håpet at det etterpå skulle være mulig å gå snarveien over isen fram til hytta. Men jeg skjønte tegninga på vei utover da alle vann og tjern var isfrie. Isen gikk allerede i påska. Og jeg observerte altså folk som gikk på isen på Harestuvannet etter påske. Så det er tydelig at det har vært adskillig midlere ute i Rømskog enn hjemme.

Men de tre kvarterene spasertur rundt sørenden av Vortungen (mot 20 minutter hvis jeg kan gå over isen) gikk jeg med lett hjerte for nå kunne jeg jo åpne badesesongen når jeg kom fram. Så i år ble badesesongen offisielt åpnet den 23. april. Ikke så aller verst tidlig.

Og turen ble fullendt da jeg etter at jeg hadde lagt meg for kvelden kunne høre storlomen skrike ute fra vannet rett i nærheten gjennom det åpne soveromsvinduet. Det er en høyt aktet hørverdighet!

Det var antakelig dette storlomparets rop jeg hørte om natta. Jeg kunne observere de på vannet utenfor hytta i mange timer. Bildet er teknisk dårlig og er tatt med mobilkamera med zooming. Vannkanten der borte ligger over 300 meter unna der jeg står, lomene kanskje 50 meter.
Ikke mange meterne ned til vannet for å ta morgenbadet. Ca. 30. Og sola står da midt i mot (dette bildet er tatt på ettermiddagen).