Kategoriarkiv: Småsnakk

CampingBrød

Det ble andre boller ja — eller et annet brød da, for å være mer presis. Campingbrød. En sånn turkjele i relativt tynt stål som blir varmet opp av en primus er ikke den ideelle bakerovn, det er helt sikkert. For å få temperaturen opp må det mye guffe til. Stålet blir stedvis rødglødende. Det blir dermed mer en grill enn en ovn.

Denne gangen forsøkte jeg å holde en mye lavere temperatur, svingte mellom 100 og 150 °C på termometeret. Jeg vet ikke hvor nøyaktig det termometeret er. Antakelig ikke særlig nøyaktig, for det sier at vann koker ved 150 °C, noe som jo bare er skrammel og tøys (jeg har bestilt et annet). Etter en halv time tok jeg brødet ut. Banketesten viste at brødet var ferdig stekt, og det var gyllent og fint i bunnen og på sidene. Toppen var imidlertid alt for lys. Jeg tok det ut av forma og la det opp ned på rista inne i kjelen i fem minutter, og det gjorde susen. Så var det bare å la det avkjøle seg i tyve minutter før den første skiva skulle skjæres. Brødet ble etter min mening så perfekt som et bakepulverbrød kan få blitt, omtrent akkurat som det ble når jeg bakte et i steikeovnen på kjøkkenet. Men dette brødet var altså laget ute i hagen i vinterlige omgivelser, i en kjele på primusen, i regnvær.

Litt mer smuldrete enn gjærbakst, men det er vel normalt for bakepulverbakst.
Fin skorpe.
Fin konsistens og passe grovt.
Fiskemannens tomatsild. Saint Agur blåmuggost. Nydelig!
Birgitta tjenestegjør som smaksdommer — resultatet er godkjent. Ja, faktisk veldig bra mener hun, noe hun jo etter min mening har helt rett i! Hun ønsker å gjøre meg til fast søndagsfrokostbaker.
Jeg kan vel ikke titulere meg bakermester, men en fornøyd campingbrødbaker er jeg i hvert fall!

Sotbrød

Pippi Langstrøme er min barndoms helt, og hun sa en gang: «Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan klare.» (som jeg nå har gjort til mitt motto). Ja, egentlig skulle det jo ikke bli sot da, men det ble det, så derfor har jeg bakt et sotbrød.

Det har seg slik at jeg for et par uker siden, mens Birgitta var langt nede i Sydhavet sammen med sin mor, så prøvde jeg ut denne oppskrifta på brød med bakepulver. Jeg stekte brødet i en vanlig steikeovn, og det ble veldig bra. Så bra at jeg tenkte at dette må da være greit å få minst like bra i en kjele på primusen. Så da var det bare å gå i gang. Oppskrifta er veldig enkel:

  • 150 g fint hvetemel
  • 50 g grov sammalt hvete
  • 1 toppet ts bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 150 g skummet melk
  • 1 ss (20 g) smør
  • 1 ss honning, sirup eller lignende

Bland først det tørre. Melk, honning og smør varmes til smøret smelter (ikke varmere). Bland vått og tørt og lag en løs deig. Strø over litt mel når du samler den til en klump slik at den ikke klistrer seg til alt mulig. Ikke bearbeid deigen for lenge. Bakepulveret virker bare en viss tid, så vær noenlunde rask. Trykk deigen flat i en ca. 10 cm x 15 cm form. Stek i 30 minutter ved 200 °C.

Klar til steking. 200 °C i 30 minutter.

Ovnen har jeg varmet opp på forhånd. Så da er det bare å trykke hele greia inn i kjelen som har blitt gjort om til en steikeovn.

Ovnener allerede varmet opp, så her er det bare å hive inn forma og sette på lokket.
Så er det bare å tilsette 30 minutter med tålmodighet.
Jeg har til og med ordnet med et termometer i lokket.
Det luktet litt brent de siste 3-4 minuttene. Da skulle jeg nok ha røsket ut brødet med en gang, men jeg valgte å vente de foreskrevne 30 minuttene.
Det var undersida som fikk gjennomgå mest.

Selv om det ble sotbrød, så smakte det faktisk veldig godt, når man bare fikk vekk soten. Neste gang skal jeg holde litt lavere temperatur, så da blir det nok brød. Målet er å få til et luftig og godt brød som er raskt å lage når man er på overnattingstur (jada, jeg vet at det finnes pannebrød/bannock). Etter hvert skal jeg nok også prøve å erstatte bakepulveret med gjær. Det blir bedre, men det vil da ta mye lengre tid å lage det. Først må jeg imidlertid få dreis på steikinga.

Spinn

Nød? Neeh!

«Nød lærer naken kvinne å spinne» heter det visst i et gammelt ordtak — som antakelig har gått ut på dato. Men jeg har vridd litt på det gamle ordtaket for å søke å bevare det: «I ferietid søker kvinne å spinne». Spinne har hun jo kunnet lenge, men som lærer har man så lite tid og overskuddsenergi i hverdagen at man ikke tar seg tid til sånt. Når det er julefri derimot, da kan man ha nok tid til å kjede seg såpass at man finner fram gamle kunster. Her er det moskusull som spinne til garn for ei venninne.

Å kjede seg nå og da er forøvrig etter min mening en viktig aktivitet for det kreative menneske.

Takk Gunnar Stålsett

Takk Gunnar Stålsett! Det varmer mitt hjerte å se at der fremdeles finnes mennesker med det moralske kompasset i orden. Kanskje har du sådd et frø som vil vokse til — og med tiden bli til ei blomstereng. Kanskje.

Vi lever i en tid der mange tilsynelatende tror at man får riktig kurs ved å holde en magnet foran kompasset.

På direkten fra Verandaen

Klokka ni presis brøt sola over åskammen på andre siden av dalen. Da hadde jeg sittet her i tre kvarter allerede. Frokosten, som for min del var en kopp kaffe, to mandariner og to epler, har jeg tilbragt under en klar blå og halvmørk himmel sammen med mine meisevenner, mest blåmeiser, spettmeiser og svart meiser. Kaldt? Ja. Gradestokken viste nær ti kalde når jeg dro hjemmefra. Men også et nei. Man har da gode og varme klær.

Solopogang
Svartmeis
Oii! Peanøtter!

Etter at sola har steget opp har flere kommet til. Kjøttmeis, trekryper, flaggspett og et ekorn. Grønsisiken er også her. Jeg kan høre den, og jeg har sett en, men de har ikke vært bortpå brettet ennå. Noen gråsisik sang en liten trudelutt i det de fløy forbi. De kommer sikkert innom etter hvert.

Tør jeg det her da? Blåmeiser er litt mer skeptisk.
Njaaa… er kanskje ikke så farlig allikevel?
Ha ha. Der fikk jeg meg en godbit ja.
Hva foregår her da?
En flaggspett er tydelig interessert. Den røde flekken i nakken viser at det er en mann.
Spettmeisen hamstrer gjerne nøtter til senere bruk.
Jeg tar ei til med det samme