Kategoriarkiv: Småsnakk

30 mil i flott høstvær

Det er snart på tide å parkere syklene for vinteren, så nå gjelder det å ta seg noen gode langturer for å døyve abstinensen det neste halvåret. Denne søndagen bød på en fin-fin anledning til en tur. Egentlig to turer, en nordover og en sørover. Det var egentlig veldig heldig at jeg var nær hjemme midt i turen siden jeg måtte innom og hente lommeboka. Jeg hadde nemlig glemt å ta den med, og det var nå på tide å fylle bensin. Jeg tenkte egentlig å kjøre en del mil sørover før jeg skulle finne meg en bensinstasjon. Jeg hadde jo nok bensin til i hvert fall 10 mil til. Men heldigvis ombestemte jeg meg. Å gå bensintom 10 mil unna lommeboka er ingen drømmesituasjon. Vanligvis har jeg litt kontanter liggende i sideveska for slike situasjoner, men de lå også hjemme :-(). Det kunne fort blitt en kjedelig opplevelse. Men altså, heldivis ombestemte jeg meg og dro innom Esso’en på Kjeller og konstaterte at lommeboka lå hjemme.

Det ble flere stopp for å varme seg på turen, her ved Solbergfoss

Turen gikk først opp til Gran på Hadeland og deretter sørover og rundt Øyeren via Solbergfoss. Det var 2 plussgrader i lufta når jeg startet, senere rundt 8 grader som så falt tilbake til rundt 2 grader på slutten av turen. Fint å ha varme klær og varmehansker da (hansker oppvarmet med strøm fra batteriet). Ca. 30 mil ble tilbakelagt denne høstfulle dagen.

Turen nordover (nord er opp på kartet)
Turen nordover, terrengbilde
Turen sørover (sør er opp på kartet)
Turen sørover, terrengkart.
Kaffekoppen måtte fram på Hadelandsåsen ved Skjellbreia/Skjerva.
Demningen ved Skjerva.
Lunsj ved Harestuvannet.
Pasta Bolognaise. Og kaffe etterpå.
Jeg hadde glemt skjea hjemme, så jeg måtte spikke meg ei.
Harestuvannet badet i sol.
Stopp ved Solbergfoss.
Kraftverket ved Solbergfoss
Glomma nordover mot Øyeren.

GPS-Sporet fra årets MC-tur til Vestlandet

9 fine sykler. Min sykkel (Bodil) er den nærmeste, den som står som nr. 3 fra høyre, rett hitenfor de to gulkledde til høyre.

Vi, 9 sykler med 12 personer, startet onsdag kl 13 fra Kjeller og var tilbake søndag ettermiddag. Mye regn, men en flott tur helt uten dramatiske hendelser (dog en punktering på en av syklene med gammelt dekk på en grusvei). Overnattinger i Aurdal, i Førde (2 netter) og på Fagernes. Total distanse rett over 140 mil.

Årets MC-tur med arbeidskolleger. Nord er mot venstre, Oslofjorden der oppe i høyre hjørne.
I Google Earth (nord litt på skrå oppover mot venstre)
Årets tur sammenstillet med fjordårets tur.
Fra toppen av Hoven der Loen Skylift stopper er det rett over 1000 meter ned til sjøen. Olden innerst i Oldebukta, fjordarmen i bakgrunnen.
Cruisebåter i Olden. De skal sikkert ta Loen skylift de også.

Vi unngikk såvidt snøen i år. Bildet nedenfor tok en kammerat tre dager etter at vi passerte over Valdresflya (vi passerte lørdag, bildet er fra tirsdag morgen). Han var på fisketur i Øvre Heimdalsvattnet som er vannet på bildet, og veien over Valdresflya går rett bak fjellet i bakgrunnen. Vi kjørte sørover (det vil si fra høyre mot venstre i bildet, vi ser vestover i bildet) og det høyeste punktet på veien ligger like sør for dette stedet, altså like utenfor venstre kant av bildet. Veien går omtrent like høyt over havet som fjellkammen til høyre i bildet, og hadde nok også like mye snø.

Fra Øver Heimdalsvatnet (foto: Finn Smedstad)

Rovdyrene må reddes av deg – NÅ

Jeg oppfordrer deg til å støtte WWF i retssaken mot Staten (runde 2) som skal føres i desember 2019: https://www.gofundme.com/savenorwegianwolves

Jeg oppfordrer deg til å melde deg inn i Foreningen våre rovdyr: https://rovdyrene.no/ Der kan du også bli med på ulvesporing om vinteren – hvis de ikke skyter ned alle ulvene i området da (noe rovviltnemda ønsker å gjøre).

Om du er medlem i NJFF oppfordrer jeg deg til å gjøre som meg, meld deg ut! JEg gjorde det på grunn av det synet de har på forvaltning av rovdyr i Norge som på ingen måte er forenelig med mitt syn. De støtter rovviltnemda (som forøvrig har blitt politisert). Finn i det minste ut hva NJFF mener og se om det er forenelig med hva du selv mener. Er det ikke det bør du melde deg ut, ikke gå på akkord med ditt eget syn på grunn av fordelene de gir deg.

Slik jeg ser det vil ulven mest sannsynlig bli utryddet i Norge og også Skandinavia om myndighetene (både norske og svenske) fortsetter i det sporet de har gått de siste årene.

Den siste bestandsrapporten fra Rovdata viser at det var 380 ulver i Skandinavia i vinter. Dette er det laveste antallet i Skandinavia siden 2014, da det ble registrert 460 individer her. Bestanden minker for fjerde år på rad.

( WWF; 5. juni 2019; https://www.wwf.no/nyheter/stadig-f%C3%A6rre-ulver-i-skandinavia)

Du skal selvsagt gjøre deg opp din egen mening, men du må gjøre det NÅ – snart er det kanskje for sent å gjøre det du selv mener er riktig. Støtt rovdyrene! Det er det eneste fornuftige.

Rovdata har bestandstall og mye annen i formasjon om rovdyrene i Norge: http://www.rovdata.no

Scandobs har oversikt over observasjoner av rovdyr i Skandinavia: https://www.skandobs.no

Miljødirektoratets rovviltportal har også mye interessant informasjon: https://www.miljodirektoratet.no/ansvarsomrader/vilt/rovvilt/

Lokal oppvarming i Tæruddalen II

Jeg måtte jo ta noen termiske bilder av Gyda også.

Gyda etter en kjøretur.
1026,5 cm³ i hver sylinder, til sammen 2053 cm³ – mer enn 40 mopedmotorer.
Pipene er nok varme de også, men krom (og generelt blanke metalliske overflater) har lav emissivitet («utstrålingseffektivitet») og blir derfor gjengitt alt for mørke.